Zmrzlina vďaka teplu už ide na odbyt vo veľkom: V Bystrici si pochutnáte aj na neobvyklých príchutiach!
Počas horúcich dní stretnete v centre meste množstvo ľudí s kornútkami v rukách. Bystričania si pochutnávajú na klasických zmrzlinách, ale aj nových príchutiach. Nazreli sme do miestnych zmrzlinární a spýtali sme sa na podrobnosti o predaji tejto mrazenej dobroty.
Veľmi teplé počasie, ktoré v našom meste udrelo počas posledných dní, láka k schladeniu. Aj ľudia pod Urpínom preto čoraz častejšie siahajú po zmrzline. Niektorí si už dni bez chutných chladivých kopčekov ani nevedia predstaviť.
Na námestí bodujú ovocné príchute
V zmrzlinárni na Námestí SNP (pod Vežou) si sezónu pochvaľujú. „Zmrzlinu sme začali predávať už v marci a budeme otvorení určite až do novembra. Zatiaľ sme veľmi spokojní,“ uviedol Yusuf Lochi, vedúci zamestnancov v zmrzlinárni. Ako pokračoval, vďaka otepleniu v posledných dňoch im ide predaj oveľa lepšie. „Ľudia k nám chodia stále, od rána od 7:30 až do 22:00 – 23:00,“ doplnil.
Podľa jeho slov u Bystričanov aktuálne bodujú ovocné zmrzliny. „Tie sa teraz predávajú určite lepšie, pretože ľudia sa chcú osviežiť. Momentálne ponúkame aj novinku, ktorá je chuťou trochu podobná punčovej zmrzline a volá sa malaga,“ dodal Lochi.
Pod Baštou kúpite aj snickers
„Sezónu sme začali koncom apríla, ale jej štart nebol najlepší, celý máj bol zlý. Teraz je to už super, pretože počas horúčav ľudia vyhľadávajú zmrzlinu,“ prezradil Ján Haring, spolumajiteľ zmrzlinárne na Štefánikovom námestí (pod Baštou). Ako pokračoval, najväčší nápor zákazníkov pociťujú počas nedieľ, pretože ľudia prechádzku za zmrzlinou berú ako určitý rodinný rituál. „Cez deň najčastejšie prichádzajú po práci,“ podotkol.
„Najviac je u nás tohto roku vychytená punčová zmrzlina, čo som dosť prekvapený, ale aj čokoládové zmrzliny, malinová, citrónová a klasické príchute,“ povedal Haring, podľa ktorého majú v ponuku aj zmrzlinu snickers, podľa známej čokoládovo – orieškovej tyčinky.
Sto ľudí, sto chutí…
Bystričanom zmrzlina chutí, na jej príchutiach sa však nezhodnú. Milujem čokoládovú v sladkom kornútku. Chodím na ňu s hocikým, kto ma pozve," povedala s úsmevom študentka Simona Diškanová (16) z Fončordy.
„Ja mám rád také kyslejšie príchute ako citrón alebo grep,“ prezradil Tomáš Svrčan (20) z Radvane. Ten si mrazenú dobrotu najlepšie vychutná, keď je teplo.
Zmrzlinu si rada dopraje aj pani Martina Kaliská. „Občas sa pozabudnem a nezostanem iba pri jednom kornútku. Zmrzliny sa snažím obmieňať, ale nikdy nedám dopustiť na citrónovú a čokoládovú,“ povedala.