Zmrzlina aj toto leto láka: V meste si užívame i netradičné príchute
Každodenne najmä pri prechode letným námestím stretávame ľudí so zmrzlinou. Banskobystričanom aj toto leto chutí. Okrem klasických však čoraz viac siahajú aj po netradičných.
Síce už horúce dni začínajú nahrádzať aj občasné ochladenia či dážď, Bystričanom zmrzlina stále chutí. Niektorí si leto bez kopčekov zmrzliny ani nevedia predstaviť. Pozreli sme sa do zmrzlinární a popýtali sa na podrobnosti o predaji počas posledných dní.
Zmrzlina a oddych na bystrickom námestí
Opýtali sme sa v zmrzlinárni na Dolnej aj na námestí pod vežou, ako sú spokojní so sezónou. „Nie sme spokojní,“ odvetili nám na Dolnej, avšak pod vežou reagovali opačne. Na námestí si ľudia zvyknú sadnúť na lavičky, na terasy či pod sochu Panny Márie (morový stĺp) a lízať tú svoju obľúbenú.
Kedy býva najviac ľudí? Na Dolnej najmä okolo obeda. A z dní vyhráva piatok. „Aj ráno, aj cez obed, aj popoludní. Záleží od počasia. Keď je dobré, aj celý deň chodia,“ reagovali pod vežou.
„Milujem tieto chvíle. Keď si vezmem zmrzku, sadnem si tu niekde na schodíky a vychutnávam bystrické námestie. Aj sama,“ reagovala Majka (19).
Čokoládová, Extra Dark či Bianco nero?
A aké príchute letia? Aj počas augusta idú do popredia najmä klasické a časom overené príchute. „Jahodová, čokoládová, vanilková, citrónová…“ prezradili nám na Dolnej. Pod vežou sa vraj predávajú všetky, žiadna nejako výnimočne neprevažuje. Ľudí lákajú rôzne neznáme príchute. Aké napríklad?
„Bianco Nero alebo Don Vito,“ ukázali nám na Dolnej. „Extra Dark alebo Rocher. To je smotana, nutela a oriešky,“ opísali nám pod vežou a dali hneď aj ochutnať. Bola výborná!
Niektorí sa musia v zmrzlinovaní aj krotiť
Bystričanom zmrzlina chutí, a to od najmladších po najstarších. Malá Natalka (4) vraj kopčeky zmrzlinky ľúbi. A aké má najradšej? “Jahodovú a šmolkovú!“ odvetila nadšene.
„Už sa snažím krotiť. Väčšinou som vždy pri prechode námestím cez teplé dni siahol po dobrej zmrzline. Niekedy aj dva aj trikrát denne. Čiže chutí mi, najmä tie netradičné rád skúšam, ale už sa krotím, lebo by som prišiel aj o zdravie aj o gate,“ zasmial sa Filip (23) zo Sásovej.
„Beriem to ako takú odmenu. Doprajem si raz za čas. Najmä čokoládovú. Tá nikdy nesklame. Aj teraz sa chystám na dvojitú,“ reagovala Jana z Fončordy (44), ktorá už stála v rade.
„Raz za čas si so ženou dáme. Spestrí to prechádzku a keď sú horúčavy, tak aj dobre padne. Ale sme verní klasickým názvom. Jahodová, čokoládová, vanilková. Tie novinky radšej nechávame na mladých,“ priznal sa pán Ondrej (69).