Monika Obrtalová Rôzne

Zmena územného plánu: Vyrastú v centre nové budovy?

Výstavbu nových budov v tesnej blízkosti historického jadra Banskej Bystrice majú umožniť plánované zmeny a doplnky územného plánu centrálnej mestskej zóny, ktorých návrh mestská samospráva zverejnila v piatok na pripomienkovanie. Občania a právnické

Návrh, ktorého zadávateľom je firma Kuzmány Invest rieši urbanistickú štruktúru a výškovú reguláciu západnej časti bloku medzi Štadlerovým nábrežím, potokom Bystrica, Kuzmányho ulicou a Národnou ulicou, pričom toto územie je súčasťou mestskej pamiatkovej rezervácie. Urbanistické riešenie je založené na dotvorení nového mestského bloku s výraznou pešou promenádou pozdĺž mestských hradieb a sekundárnou pešou promenádou medzi hradbami a štátnou cestou I/66.

„Návrh zmeny zástavby spočíva v nadstavbe a dostavbe jestvujúceho obytného domu Kuzmányho 9–11, v dostavbe polyfunkčnej prieluky medzi objektmi bytových domov Kuzmányho 9 – 11 a 13 –15, dostavbe objektu občianskej vybavenosti na nároží ukončenia Dolnej ulice, z návrhu situovania občianskej vybavenosti (kolkárne) na jej pôvodnom mieste popri hradobnom múre a z návrhu objektu občianskej vybavenosti na voľnej parcele. Z hmotového hľadiska riešené objekty dotvárajú uličný profil so zachovaním pôvodnej stavebnej čiary, predlžujú líniu súčasnej zástavby. Z funkčného hľadiska sú objekty navrhnuté ako objekty bývania, administratívy, objekty vybavenosti, polyfunkcie,“ uvádza sa v návrhu s tým, že jednotlivé navrhované objekty majú mať dve až päť nadzemných podlaží.

bystrica24.sk/sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM