Martin Károly Rôzne

Živé darčeky – áno či nie?

Nájsť si pod stromčekom darček v podobe živého šteniatka, mačky, zajačika či iného živého tvora, je často veľkým prianím našich detí. Je to krásny darček, ale aj veľký záväzok. Tu platí viac ako inokedy staré známe: Dvakrát meraj a raz rež!

Jedným z najznámejších útulkov pre opustené zvieratá v Banskobystrickom kraji je Karanténna stanica pre zvieratá Mesta Banská Bystrica vo Zvolene. Jej sídlo je na juhozápadnom okraji mesta a na svoj osud tu čakajú desiatky zvierat, najmä psov. „Našou snahou je starať sa čo najlepšie o zvieratá, na ktoré ľudia akosi pozabudli, ale zároveň im hľadať nový domov,“ hovorí pracovníčka stanice Milota Luptáková. „Vždy nás poteší, keď si niekto príde po psíka, aby si ho odviedol ako člena rodiny. Na druhej strane, viacerí ľudia, keď ich takýto domáci spoločník omrzí, zviera jednoducho vyhodia na ulicu a ponechajú svojmu osudu. Často sem vozíme opustené šteniatka a rôzne túlavé psy, o ktoré sa nikto nestará.

Ak teda má niekto záujem o darovanie psíka či mačky pod stromček alebo k narodeninám, môže kedykoľvek kontaktovať pracovníkov stanice, dohodnúť si stretnutie a prísť si vybrať. „Takéto návštevy mávame aj pred Vianocami,“ hovorí Milota Luptáková. „Nejde nám však o odovzdanie psíka hocikomu, záujemcom vysvetľujeme, čo všetko znamená mať doma zviera a ako sa oň starať. Zisťujeme aj to, či má pre nového domáceho miláčika vytvorené vhodné podmienky. Veď to je skoro tak, ako by ste mali doma dieťa!

V karanténnej stanici sme boli v ostatných týždňoch viackrát. Dokonca sme tam zažili i návštevu Mikuláša a desiatok rôznych návštevníkov i podporovateľov. Nechýbal medzi nimi primátor Banskej Bystrice Peter Gogola, policajný kynológ Ivan Malček s kokeršpanielom Badym (toto drobné psíča pochádza práve z tohto útulku a po špeciálnom výcviku je vyhláseným odborníkom na vyhľadávanie drog!), terapeutka Janka Lalíková s tancujúcou sučkou Lady a ďalší. Viacerí priniesli psom potravu, hračky, deky a ďalšie dary. Karanténna stanica má i skupinku dobrovoľníkov, ktorí prichádzajú venčiť psov, podporovateľov z občianskeho združenia Psíčkari-ZV s Luciou Dvorskou, Michalom Nichtom a viacerých sponzorov.

Som rada, že existujú ľudia, ktorí sa chcú starať o opustené psy a chovať ich aj doma,“ chváli chovateľov zvierat Milota Luptáková. „Priala by som si však, aby nám po týchto zimných sviatkoch nepribudli na stanici práve nejaké tie živé vianočné darčeky.

Text a foto: Martin Mázor

utulok
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM