Monika Obrtalová Rôzne

Zimné aranžovanie môže byť dobrou inšpiráciou

V priestoroch Robotníckeho domu v Banskej Bystrici sa konal ďalší ročník súťaže v zimnom aranžovaní, do ktorej sa zapojili žiaci druhého stupňa miestnych základných škôl a gymnázií. Úlohou súťažiacich bolo za jednu hodinu vytvoriť čo najkrajšiu dekor

„Cieľom akcie je, aby si deti, napríklad naštudovaním témy Luciine šibalstvá, priblížili históriu či ľudové zvyky, ktoré sa tradovali práve na meno Lucia a takisto si vedeli takúto dekoráciu vytvoriť doma alebo v škole,“ vysvetľuje Zlata Trubanová z Centra voľného času Junior, ktoré podobné podujatia organizuje niekoľkokrát za rok. „Takisto usporadúvame napríklad jesenné či veľkonočné aranžovanie, ale na to zimné sa nám hlási najviac záujemcov. Hojný počet súťažiacich máme aj tento rok. Oni to však berú ako hobby, kde môžu ukázať svoj skrytý talent,“ vysvetľuje Trubanová.

Súťažiaci sú rozdelení do kategórie mladší a starší žiaci a hodnotení sú porotou na základe stanovených kritérií. „Hodnotí sa technika výroby ikebany, ako aj estetický vzhľad dekorácie. Súťažiaci majú na vytvorenie svojho diela 60 minút a potom si ich prácu podrobnejšie prezrie porota,“ hovorí bližšie o spôsobe hodnotenia Ľudmila Grausová z bystrického PKO, ktoré je spoluorganizátorom podujatia. Niektorí záujemcovia sa súťaže zúčastnili po prvýkrát, iní sú na zimnom aranžovaní pravidelnými návštevníkmi. „Minulý rok som skončila druhá, tento rok sa, dúfam, dostanem vyššie,“ verí v najlepšie umiestnenie jedna zo súťažiacich. „Neberiem to ako súťaž, ale skôr ako relax, kde môžem ukázať čo viem. Ak nevyhrám, moja dekorácia bude umiestnená v škole alebo u nás doma a to je tiež zaujímavé,“ uzavrela ďalšia zo súťažiacich.

moo

dekorovanie
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM