Jakub Forgács Správy

Zelenina vypestovaná priamo na sídlisku? V Bystrici je možné vidieť už aj to

Vidieť susedov, ako spoločne obrábajú záhony, u nás už onedlho nebude ničím výnimočným. Na najväčšom bystrickom sídlisku sa pestovanie plodov zeme stáva trendy viac ako kedykoľvek predtým.

Ilustračný obrázok k článku Zelenina vypestovaná priamo na sídlisku? V Bystrici je možné vidieť už aj to
Zdroj: TASR

V piatok o 18:00 sa uskutoční slávnostné otvorenie novovybudovanej komunitnej záhrady na sídlisku Sásová v Banskej Bystrici, na ktorú získalo podporu Občianske združenie Po schodoch. Pre návštevníkov je pripravený workshop o stavaní vyvýšených záhonov, permakultúrnom pestovaní, ďalšie plánovanie projektov a prác v záhrade a opekačka.

Z nevyužitej zelenej plochy záhrada

Záhrada bývalej základnej školy v Sásovej je v súčasnosti využívaná na komunitné aktivity pre všetky generácie – od škôlkarov až po seniorov. Vďaka projektu Komunitná záhradka v Sásovej sa premení nevyužitá zelená plocha pri Komunitnom centre Sásová na estetickú a užitočnú záhradu, kde ľudia budú môcť pracovať so zemou, pestovať si zeleninu a aktívne oddychovať.

„Chceme vybudovať záhradu, kde si členovia rôznych skupín spolupracujúcich v Komunitnom centre Sásová budú môcť spoločne pestovať predovšetkým úžitkové rastliny – zeleninu, bylinky a pod. Chceme ľuďom ponúknuť možnosť stráviť čas „prplaním sa v zemi“ a dopestovať si vlastnú alebo „spoločnú“ zeleninu. Predpokladáme, že je to príležitosť ako spojiť ľudí dobrej vôle v spoločnej práci a napomôcť aj medzigeneračným stretnutiam,“ uvádza Stanislava Miková, predsedníčka občianskeho združenia Po schodoch.

Sásovčania si pestujú svoju zeleninu

Počas niekoľkých brigád dobrovoľníci a dobrovoľníčky vymerali, postavili záhony a vysypali chodníčky štrkom. „Vďaka ušetreným prostriedkom na nákup materiálu sa nám podarilo rozšíriť projekt aj o ukážkovú výstavbu prístrešku na drevo s visutými paletami na jahodovisko, ktoré sme v spolupráci s ľuďmi z Občianskeho združenia Organica postavili začiatkom mája počas Ekodňa – sídliskového ekofestivalu,“ dopĺňa Stanislava Miková.

Niektorí sásovčania si myšlienku sídliskového záhradkárčenia hneď prisvojili a rozhodli sa začať s pestovaním svojej zeleniny, iní zas pomáhajú príležitostne so skrášľovaním a udržiavaním celého záhradného priestoru. V priebehu júna a júla dobrovoľníci a dobrovoľníčky dokončia zavlažovací a informačný systém záhrady. „Informačný systém pomôže všetkým návštevníkom a návštevníčkam zorientovať sa v plánoch záhrady, dozvedia sa kedy, kde a čo sa plánuje v záhrade robiť, komu ďakujeme za ktoré časti, kto pestuje a ako a pod.,“ uzatvára Stanislava Miková.

Foto: ilustračné

Komunitná záhrada v Sásovej - Banská Bystrica
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM