Jakub Forgács Správy

Žeby už chrípke v kraji odzvonilo? Aktuálne správy o počtoch chorých

Máme dobré správy. Chrípka v Banskobystrickom kraji podľa slov epidemiológov každým týždňom smeruje k mimosezónnej úrovni.

Ilustračný obrázok k článku Žeby už chrípke v kraji odzvonilo? Aktuálne správy o počtoch chorých
Zdroj: TASR

Epidemiológovia potešili aktuálnymi informáciami o výskyte akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO). „V porovnaní s uplynulým týždňom má v Banskobystrickom kraji opäť klesajúcu tendenciu, preto možno konštatovať, že tohtoročná chrípková sezóna smeru k záveru,“ uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

„Výskyt ARO je v 14. kalendárnom týždni nižší o štvrtinu a CHPO takmer o 32 percent. Počet prípadov je tiež v hodnotenom týždni výrazne nižší, ako bol vlani v tom istom čase,“ upresnili.

Kde je najviac chorých?

Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici evidujú v 14. kalendárnom týždni takmer 1498 prípadov ARO, čo je chorobnosť 500 prípadov na 100 000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. „Z toho je chrípke podobných len 61 ochorení, čo predstavuje chorobnosť 20 na 100 000 osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ doplnila.

Ako spomenula Tolnayová, počet chorých na ARO je najvyšší v okresoch Rimavská Sobota, Žiar nad Hronom, Revúca, Zvolen a Lučenec. „Čo sa týka chrípky, najviac pacientov v rádovo nízkych počtoch) je v okresoch Lučenec, Poltár a Rimavská Sobota,“ vymenovala.

Napriek klesajúcemu výskytu týchto ochorení zachovávajú epidemiológovia podľa vedúcej odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ aj v súvislosti s koronavírusom naďalej prísnu epidemiologickú bdelosť.

Najmenej medzi seniormi

V porovnaní s uplynulým týždňom je podľa jej slov porovnateľný počet komplikácií z uvedených ochorení – predstavuje 1,8 percenta z celkového počtu chorých. „Najčastejšie sa zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín (22 prípadov), v 4 prípadoch zápalmi stredného ucha a len v jednom prípade zápalom pľúc,“ uviedla Tolnayová.

Ako dodala, ochorenia na ARO tomto týždni v počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva, najmenej deti základných škôl. pomerne vysoká chorobnosť je aj medzi najmenšími deťmi od 0 do 5 rokov. Najnižšia chorobnosť je v tomto týždni medzi seniormi. Podobný trend je aj medzi chorými na chrípku.

„Epidemiológovia urobili celú štatistiku na základe hlásení 54 percent lekárov pre deti a dorast a 43 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých,“ poznamenala Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM