Marcel Mojžiš Samospráva

Zdražovanie v Bystrici: Za odpad dáme výrazne viac, platiť budeme vyše 29 €

Banskobystričania budú od budúceho roku platiť za odpad viac, vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré schválili mestskí poslanci. Doteraz zaň platili ročne 21,90 eura, od januára 2013 to bude 29,20 €.

Ilustračný obrázok k článku Zdražovanie v Bystrici: Za odpad dáme výrazne viac, platiť budeme vyše 29 €

Podľa slov ekonomického námestníka mestského úradu Branislava Slaného na radnici po tomto kroku očakávajú prínos 500 000 eur do mestskej pokladnice.„Ja by som to nazval systémovým riešením celého odpadového hospodárstva, pretože od posledného zvyšovania poplatkov v roku 2005 sa s touto problematikou nepracovalo,“ konštatoval Slaný pre médiá. Pokračoval, že náklady na jednej strane rástli alebo sú zafixované na určitej úrovni. „Výdavky sú na úrovni 3,6 milióna eur… Ale na príjmovej strane rozpočtu, teda to, čo povyberáme od obyvateľov, to stále zostávalo konštantne na hodnotách z roku 2005,“ vysvetlil Slaný.

Výrazná zmena pre študentov

Podľa jeho ďalších slov očakávaný prínos je spomínaných 500 000 eur, avšak zároveň museli istú čiastku odpočítať. Od budúceho roka bude totiž platná výrazná zmena legislatívy. Občania, ktorí sú 90 dní mimo mesta, mali doteraz nárok na odpustenie poplatku, pokiaľ boli preč súvislú dobu. „Teraz už môžu byť dni aj nazbierané. Čiže, do tejto skupiny nám spadne výrazné množstvo študentov, ktorí sú obyvateľmi Bystrice, ale študujú v iných mestách. Nárast mal byť 580 000 eur, 80 000 eur asi bude tvoriť toto zníženie,“ vysvetlil Slaný.

Po tejto zmene VZN môžu však podľa neho konštatovať, že systém je uzavretý a náklady potrebné na odvoz a spracovanie odpadu pokryjú obyvatelia a mesto nebude prispievať žiadnou sumou. „Samozrejme, pokiaľ s nejakým poplatkom nepracujete skoro osem rokov potom tá zmena je takáto viditeľná,“ konštatoval Slaný. Otázkou podľa neho je, čo je prijateľnejšie pre občanov. V niektorých mestách napríklad zvyšujú tieto poplatky podľa vyvíjajúcich sa nákladov každý, prípadne každý druhý rok.

Tretia najvyššia cena v SR

„Môj názor na zvyšovanie poplatkov je taký, že za komunálny odpad by sa mali zvyšovať až vtedy, keď sú vyčerpané ostatné možnosti, čiže, prvé je zníženie nároku financií na uloženie odpadu na skládke,“ myslí si poslanec z Banskobystrickej alternatívy Milan Lichý. Mesto pod Urpínom má v tomto prípade totiž tretiu najvyššiu cenu na Slovensku. Ďalej by sa mali podľa neho riešiť náklady na odvoz odpadu. „Treba teda minimalizovať odpad. Druhý zásadný bod je dôsledné vymáhanie poplatkov od neplatičov,“ dodal Lichý.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM