Monika Obrtalová Rôzne

Zdravotníci sa snažia znížiť spotrebu antibiotík

Prehľad odolnosti choroboplodných činiteľov voči účinku antibiotík zabezpečuje pre ambulancie prvého kontaktu v Banskej Bystrici oddelenie klinickej mikrobiológie tamojšej Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta. Táto spolupráca sa ukazuj

„V súčasnosti odborníci veľa diskutujú o nadmernom používaní antibiotík. Podľa prieskumu Európskej únie zameraného na používanie týchto liekov v únii sa Slovensko umiestnilo na šiestej priečke. Aj napriek informáciám z médií, od lekárov a lekárnikov je spotreba antibiotík u nás stále vysoká,“ informovala Jana Krupová z referátu pre internú a externú komunikáciu FNsP F. D. Roosevelta.

Najčastejšími infekciami v ambulanciách prvého kontaktu sú zápaly horných dýchacích ciest a zápaly močového traktu. Baktérie sa účinkom antibiotík bránia a často sú schopné odolávať ich pôsobeniu. Tento proces je stále vo vývoji, a preto sa citlivosť baktérií môže z roka na rok výrazne zmeniť. //„Pri začatí antibiotickej terapie lekár na základe aktuálnych informácií zo spomínanej nemocnice získava možnosť voľby najúčinnejšieho a najvhodnejšieho antibiotika na daný infekt – drobné zápalové ložisko, z ktorého sa nákaza šíri do celého tela,“ //dodala Krupová.

Cielenou kultiváciou biologického materiálu pacienta získava lekár informáciu o konkrétnom bakteriálnom pôvodcovi ochorenia a jeho citlivosti na účinky antibiotík. V prípade, že je nutné začať antibiotickú terapiu skôr, ako je k dispozícii výsledok mikrobiologického vyšetrenia, môže ošetrujúci lekár na základe aktuálnych informácií zvoliť na daný infekt najúčinnejšie a najvhodnejšie antibiotikum.

Zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM