Michal Majer Rôzne

Zdravotne postihnuté deti zažili nezabudnuteľný týždeň

Viac ako týždeň mohli stráviť zdravotne postihnuté deti z občianskeho združenia PONS v tábore plnom zážitkov a prekvapení. Jazda na koňoch a štvorkolkách, návšteva Bystrianskej jaskyne, tanečný workshop či výlet Čiernohronskou železnicou. Toto všetko

Detský tábor pre zdravotne postihnuté deti funguje už desať rokov a aj toto leto si ho mohli záujemcovia vo veku od 10 do 24 rokov vychutnať dosýta. „Pripravili sme pre ne bohatý program. Od opekačiek, varenia gulášu a tanečného workshopu cez návštevu Bystrianskej jaskyne, skanzena vo Vydrove až po jazdu na koňoch a štvorkolkách či prehliadku centra Banskej Bystrice vláčikom Pretórium,“ opisuje nabitý program koordinátorka projektu Mária Lauková.

Za zorganizovaním tábora stojí občianske združenie PONS. „Po latinsky to znamená most, most medzi zdravými a chorými deťmi. Ale má to aj slovenský význam – pomoc občanom neschopným samostatnosti,“ vysvetľuje symboliku slova PONS Lauková. Tábora sa zúčastnil približne tucet detí s rôznym zdravotným postihnutím, ani tento handicap im však nezabránil tešiť sa z každej prežitej chvíle. „Najlepšie na celom týždni boli pondelkové masáže. Mohla som si dopriať aj masáž nôh a teplý zábal,“ spomína na najkrajšie zážitky jedna z účastníčok tábora. „Mne sa najviac páčila jazda na koňoch a štvorkolkách. Rád by som si takú kúpil aj domov, ale neviem, čo by na to povedala mama,“ smeje sa Martin, ktorého postihla detská obrna.

Pre zvládanie každodenných problémov zdravotne postihnutých detí sú tu ich asistenti, mladí ľudia s jednoduchou myšlienkou pomôcť.// „Skôr ako som sem prišla, myslela som si, že to bude náročné, ale opak je pravdou. Tieto deti mi dávajú energiu, úsmev na tvári a dobrý pocit, že človek pre niečo na tomto svete existuje,“// priznáva Veronika, ktorá vyštudovala sociálnu prácu a v tábore dobrovoľne pomáha už druhý rok. Táborom však nič nekončí a deti čaká ešte o mesiac ďalšie prekvapenie. „Chystáme spoločnú opekačku, kde sa zídu deti spolu s rodičmi a príbuznými, aby sme si všetky tieto letné zážitky porozprávali. Dokonca prisľúbila účasť aj pani, ktorá zabezpečovala jazdu na štvorkolkách, takže bude zábava,“ dodáva na záver pani Lauková.

moo

Vo videu vám ponúkame zostrih z posledného dňa v tábore, kde na deti čakal náučno-zábavný program v Bábkovom divadle na rázcestí.

Zdravotne postihnuté deti zažili nezabudnuteľný týždeň
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM