Michal Majer Kultúra

Zážitky poskladali do kníh

V Štátnej vedeckej knižnici sa včera konala beseda so známymi spisovateľmi, manželmi Keleovcami, ktorých knihy poznajú nielen čitatelia na Slovensku. František Kele sa okrem publicistiky venuje aj cestovaniu, horolezectvu a geografii. Práve skúsenost

František Kele za svoj život uskutočnil okolo 70 významných ciest a expedícií, medzi ktoré patria napríklad výpravy do Afriky, na Korziku či Mount Everest. V roku 1984 bol dokonca aj vedúcim vôbec prvej československej výpravy, ktorá výstup na najvyššiu horu sveta podstúpila. „Ja som človek, ktorý si všetko musí zaznamenávať a zo všetkého si robiť zápisky. Po návrate z hory som preto napísal knihu Moje dotyky s Everestom a pred rokom som vydal aj jej pokračovanie ako spomienky na našu expedíciu po 25 rokoch,“ vysvetľuje pán Kele. Kniha obsahuje okrem úsmevných či pochmúrnych zážitkov z výstupu aj posledné zábery horolezca Juzeka Psotku na vrchole sveta, ktorý v októbri 1984 na Evereste zahynul.

František Kele sa však okrem horolezeckých výprav rád vracia aj k zážitkom z cestovania, ktoré opísal vo viac ako tridsiatich publikáciách. Aby verejnosti priblížil významného slovenského štátnika a politika Milana Rastislava Štefánika trochu inak, absolvoval spisovateľ výpravy a expedície, na ktoré sa Štefánik vydal počas svojho krátkeho života. „Chcel som predstaviť Štefánika najmä ako cestovateľa, zručného fotografa a zberateľa, pretože si myslím, že pre dnešnú mládež bude viac zaujímavejší ako vedec, vojak, politik či diplomat. Takto vznikla napokon kniha Milan Rastislav Štefánik – významný cestovateľ a jeho nasledovníci,“ vysvetľuje Kele.

V jeho tvorbe mu často pomáha manželka, ktorá, ako sám tvrdí, mu uľahčuje prácu tým, že si vedie z každej cesty denníky. „Keď vidím všetku tú krásu okolo seba, jednoducho to musím zapísať,“ priznala pani Keleová, ktorá už s manželom navštívila všetky kontinenty. „Najviac ma uchvátili Galapágy a Káhira. Z týchto dvoch miest som mala urobených najviac poznámok, pretože je to niečo neskutočné. Mojou srdcovkou je však taliansky Neapol a Španielsko, ktoré určite ešte aspoň raz navštívim,“ priznala Ľudmila Keleová, ktorá sama je aj autorkou autobiografickej knihy Ošklbané detstvo, v ktorej spomína na mladosť prežitú uprostred východného frontu počas druhej svetovej vojny.

moo Foto: believer.blog­.pravda.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM