Monika Obrtalová Kultúra

Zažite Afriku na vlastnej koži priamo pod Urpínom

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici v spolupráci s Detským múzeom SNM v Bratislave, Africkým múzeom Dr. Emila Holuba v Holiciach a akademickým maliarom Štefanom Kockom Vás pozýva na jedinečnú interaktívnu výstavu pod názvom Farby Afriky. Výstav

Stredoslovenské múzeum pripravilo výstavu Farby Afriky pre všetkých, ktorých táto nespútaná časť sveta láka. Najmä malí návštevníci si prídu na svoje v interaktívnom prostredí, kde na vlastnej koži spoznajú „nehostinnosť“ Sahary či prežijú dobrodružstvo v pralese. Na svojej dobrodružnej ceste po čiernom kontinente sa môžu pozrieť na svet očami hrocha, žirafy alebo leva. To všetko, ale aj oveľa viac zažijú návštevníci Stredoslovenského múzea na výstave Farby Afriky – Pestrá príroda v Tihányiovskom kaštieli v Radvani.

V druhej časti výstavy, ktorá je situovaná v Thurzovom dome môžete zažiť deň afrického dieťaťa alebo si vyskúšať život v beduínskom stane. Na Vašu návštevu sú pripravené príbytky Dogonov a Masajov. Farby Afriky – Cestovanie po Afrike Vám priblíži tradičný spôsob života domorodých obyvateľov, ich tradície a rituály.

Emil Holub opäť po rokoch v Banskej Bystrici

Súčasťou pripravovanej výstavy Farby Afriky je aj zbierka osobných predmetov z dobrodružných ciest po Afrike Dr. Emila Holuba, ktoré sú súčasťou zbierkového fondu Afrického múzea Emila Holuba v Holiciach. Osud cestovateľa z 19. storočia a Stredoslovenského múzea je vzájomne spätý. Počas svojho prednáškového turné zavítal aj do Banskej Bystrici, kde svojou prednáškou o ďalekých cestách po Afrike uchvátil miestne publikum. Emil Holub ešte počas svojho života rozdal zozbierané predmety do múzeí a škôl po celom Uhorsku.

Časť jeho zbierky sa stala základom zbierkového fondu aj pre Stredoslovenské múzeum. Banskobystričania majú jedinečnú šancu vidieť spomínané dary z roku 1895 práve na tejto výstave. Každý predmet z jeho zbierky má veľkú hodnotu, ktorá je dôkazom nezlomnej vôle človeka priniesť poznanie o dovtedy iba málo známej južnej Afrike a jej obyvateľoch. Pripravovanou výstavou plánuje Stredoslovenské múzeum v júli zároveň osláviť 123. výročie svojej existencie.

Afrika očami akademického maliara Štefana Kocku

Výstava okrem priestoru na interaktívne oboznámenie sa so životom v Afrike, ponúka aj jedinečné obrazy pestrofarebného kontinentu, ktoré počas svojich ciest namaľoval akademický maliar Štefan Kocka. Väčšinu svojich zážitkov a dobrodružstiev prežil maliar v Keni, kde na vlastnej koži spoznal tradičnú kultúru Masajov. Práve s nimi zažil radosť i smútok a spoznal dobrosrdečnosť afrického ľudu.

Obrazy, ktoré z cesty po Afrike namaľoval, rozprávajú príbeh, zachytávajú každodenný život i autorov vlastný pohľad na nespútanosť čierneho kontinentu. Maľby Štefana Kocku z jeho ciest po Afrike môžu návštevníci Stredoslovenského múzea vidieť opäť po siedmych rokoch vo výstavných priestoroch Thurzovho domu.

Zdroj: Stredoslovenské múzeum Foto: internet

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM