Monika Obrtalová Rôzne

Závažný prípad chrípky neobišiel ani Bystricu

Päť prípadov závažných akútnych respiračných ochorení evidujú tento týždeň v Banskobystrickom kraji epidemiológovia banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Dva prípady sú z okresu Zvolen a po jednom z okresov Banská Bystrica, De

„Všetci títo pacienti mali už v úvode ochorenia ťažké akútne respiračné zlyhávanie. Všetkým boli odobraté vzorky, či sa nejedná o novú chrípku AH1N1, výsledky však ešte nie sú k dispozícii,“ uviedla Katarína Francisciová z odboru epidemiológie RÚVZ Banská Bystrica. Podľa hlásení 64 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 54 percent lekárov pre dospelých z Banskobystrického kraja, je výskyt ARO i CHPO v tomto regióne v týchto dňoch o niečo nižší, ako v minulom týždni. V prípade ARO je to o 8 percent a v prípade CHPO o 10,5 percenta. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je však výskyt v prípade ARO vyšší o 46 percent a chrípky dokonca o 71 percent.

RÚVZ Banská Bystrica v rámci celého Banskobystrického kraja aktuálne vo ôsmom kalendárnom týždni eviduje v absolútnych číslach 8224 ARO, čo predstavuje chorobnosť 2191 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. V prípade chrípky a jej podobných ochorení je to 1407 chorých, čo je chorobnosť 375 prípadov na 100 tisíc obyvateľov tohto regiónu. Najvyšší počet chorých je v okrese Banská Bystrica (1228 prípadov), Lučenec (1173), ale aj v okresoch Rimavská Sobota (986), Žiar nad Hronom (785) a Revúca (725).

V porovnaní s uplynulým týždňom mierne klesol počet komplikácií, ktoré predstavujú 3,3 percenta z uvedených ochorení. Najčastejšie však na rozdiel od uplynulých týždňov zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi pľúc (107 prípadov), zápalmi dutín (82 prípadov), v 81 prípadoch zápalmi stredného ucha. Z hľadiska veku je najvyššia chorobnosť u detí základných škôl, ktorá predstavuje v prípade ARO výskyt 5606 na 100 tisíc detí. Nasledujú ľudia v produktívnom veku a adolescenti. Na pomerne nízkej úrovni sa vo ôsmom kalendárnom týždni udržiava chorobnosť u detí od 0 do 5 rokov a u seniorov.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM