Jakub Forgács Samospráva

Zaujímavosti a kuriozity z volieb: Kde rozhodoval iba jediný hlas a v čom bola Bystrica rekordér?

Volebný ošiaľ opadol, poznáme mená víťazov aj porazených. Ponúkame vám však pár zaujímavostí, ktoré sme zistili o našom volebnom obvode po zverejnení oficiálnych výsledkov.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti a kuriozity z volieb: Kde rozhodoval iba jediný hlas a v čom bola Bystrica rekordér?
Zdroj: TASR

Vo volebnom obvode Banská Bystrica je okrem krajského mesta ďalších 41 obcí. Kde sa o post primátora či starostu bilo najviac uchádzačov a kde iba jediný? Kde rozhodlo o nových starostoch najmenej hlasov a komu dalo svoj hlas najmenej ľudí? Kde zaznamenali najväčší podiel neplatných hlasov a kde naopak? Zisťovali sme zaujímavosti z povolebných výsledkov.

Nemali súpera

V niektorých obciach a mestách bol záujem o post starostu či primátora značný. Jednoznačne najviac kandidátov na túto pozíciu bolo v Banskej Bystrici, kde ich bojovalo až 15. Práve naše mesto sa tak v tomto kritériu stalo s prehľadom rekordérom v rámci celého obvodu. Neďaleká Slovenská Ľupča mala osem kandidátov, malé Králiky a Badín po šesť.

No boli aj obce, kde bol uchádzač len jediný, a tak bolo už pred voľbami takmer s určitosťou jasné, kto v nich zvíťazí. Takáto situácia nastala v Balážoch, Medzibrode, Motyčkách, Oravciach, Pohronskom Bukovci, Povrazníku, Strelníkoch, Tajove a Tureckej.

Rozhodol jediný hlas

O tom, že vo voľbách zaváži každý jeden hlas, svedčia aj rozdiely medzi víťazmi a tými, ktorí skončili na druhom mieste. V Hornej Mičinej a Kordíkoch rozhodlo o víťazovi iba sedem hlasov. Najtesnejší rozdiel medzi kandidátmi bol v obci Staré Hory. Jediný hlas rozhodol, kto sa tu po voľbách stane starostom.

Našli sme aj ďalší unikát. Kandidáta na starostu, ktorý počas volebnej soboty získal najmenej hlasov v celom našom obvode, a to konkrétne iba dva. S takouto podporou skončil uchádzač o post starostu v obci Špania Dolina, Ján Stehlíček.

Platné či neplatné?

Samotné vhodenie obálky do urny v mnohých prípadoch nestačilo. Komisie vyhodnotili viacero hlasov, ako neplatných. Čo sa týka voľby nových poslancov mestského zastupiteľstva, najhoršie dopadol Harmanec, kde bol podiel platných hlasov iba 88,99% (364 zo 409). Pri voľbe starostu dopadli najhoršie Strelníky, kde do urien padlo iba 75,07% platných hlasov (253 z 337), čo však mohlo byť spôsobené aj tým, že tu kandidoval iba jediný uchádzač.

Naopak, všetky hlasy boli pri voľbe mestského zastupiteľstva platné v Španej doline (118). Čo sa týka voľby nového starostu, 100% platných hlasov zaznamenali iba v Môlči (192) a Sebedíne – Bečove (235).

Zdroj: Štatistický úrad SR

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM