Jakub Forgács Správy

Zaujímavé zistenie epidemiológov v kraji: Chrípky je každým týždňom menej

Veľký podiel na tom, že zatiaľ koronovírusovú epidémiu vážnejšie neovplyvňuje tá chrípková, je podľa slov epidemiológov nosenie rúšok.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé zistenie epidemiológov v kraji: Chrípky je každým týždňom menej
Zdroj: TASR/AP

V 44. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 58 percent lekárov pre deti a dorast a 49 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), opäť nižší počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), ako aj na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO). Informovala o tom Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ B. Bystrica.

Násobne menej

Celkový počet chorých v BBSK je podľa jej slov 1 725, čo je takmer o sedem percent menej, ako uplynulý týždeň a ide o chorobnosť 516 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. „Chrípkovým ochorením trpí 41 ľudí, čo predstavuje 12,26 osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ uviedla Tolnayová.

Ako spomenula, najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Zvolen, Rimavská Sobota a Veľký Krtíš. Chrípka a jej podobné ochorenia najviac postihli pacientov v okrese Veľký Krtíš, Poltári a vo Zvolene. „Najpostihnutejšia veková skupina sú ekonomicky činní obyvatelia, deti základných škôl a najmenšie deti od 0 do 5 rokov,“ vymenovala hovorkyňa.

„V 44. kalendárnom týždni je výskyt ARO v porovnaním s rovnakým obdobím vlaňajška nižší štvornásobne a v prípade CHPO nižší až šesťnásobne. Veľký podiel na tom, že zatiaľ koronovírusovú epidémiu vážnejšie neovplyvňuje tá chrípková, je nosenie rúšok,“ vysvetlila Tolnayová.

Málo komplikácií

Nízky je podľa jej slov aj počet komplikácií z respiračných ochorení. „Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín v 9 prípadoch, zápalmi stredného ucha v štyroch prípadoch a vo ôsmich prípadoch zápalom pľúc. Najviac komplikácií evidujú epidemiológovia medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom. Ostatné vekové skupiny sú na tom približne rovnako,“ pokračovala.

Epidemiológovia upozorňujú, že chrípku, ako infekčné ochorenie spôsobené vírusom a útočiacim na dýchacie cesty nemožno podceňovať hlavne v súčasnosti. Vírus chrípky, tak ako aj nový koronavírussa šíri z človeka na človeka pri kašľaní, kýchaní a rozprávaní, či nedodržiavaní hygieny rúk. Medzi rizikové skupiny patria najmä osoby vyššieho veku, ľudia s chorobami imunitného systému, chronickým ochorením srdca, ciev, pľúc, obličiek a metabolickými chorobami. Počas chrípkovej sezóny je dôležité dodržiavať správne hygienické návyky, zvyšovať odolnosť organizmu otužovaním, cvičením a dostatočným prísunom vitamínov. Najúčinnejší a najefektívnejší spôsob, ako zredukovať počet hospitalizovaných osôb a úmrtí zapríčinených komplikáciami chrípky je však očkovanie, na ktoré je ešte stále čas.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj zábery z víkendového testovania v krajskom meste!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Druhé kolo plošného testovania v Banskej Bystrici
8
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM