Monika Obrtalová Kultúra

Zaujímavá výstava o živote vážok

Výstavu fotografií venovanú vážkam a ich rozšíreniu na území Slovenska si do polovice januára môžu prezrieť návštevníci Tihányiovského kaštieľa v Banskej Bystrici. Ako skonštatovala Gabriela Kováčová zo Stredoslovenského múzea, môžu tak odhaľovať taj

Kováčová priblížila, že výstava je zapožičaná od mimovládnej organizácie Aqua vita – živá voda, spoločnosti na spoznávanie a záchranu mokradí. Slovenskej verejnosti približuje krásu, pestrosť, ale najmä význam vážok – starobylého hmyzu, ktorý žil na zemi v časoch pred dinosaurami. Návštevník získa hravou formou základné informácie o pôvode vážok, stavbe ich tela, vývine či prostredí, v ktorom žijú. Viac sa dozvie nielen o druhoch žijúcich v Európe, ale spozná i tie, čo žijú v našich končinách. Cieľom výstavy je priblížiť rôznym vekovým kategóriám význam a dôležitosť tohto vzácneho hmyzu a zároveň nenásilnou formou návštevníka poučiť o potrebe jeho ochrany.

Podľa slov zoológa Stredoslovenského múzea Branislava Kršiaka mnohé u nás žijúce druhy sú vzácne jedince celoeurópskeho významu, ktoré sú ohrozované najmä znečisťovaním a zánikom ich prirodzených biotopov. Význam vážok je podľa slov Kršiaka v ich schopnosti zlikvidovať hmyz, ktorý ľuďom znepríjemňuje život, najmä nebezpečné komáre. Návštevníci výstavy sa tiež môžu zúčastniť tvorivej dielne s názvom Vážky – krehká krása a zhotoviť si vlastnú maketu vážky z recyklovaných materiálov. Výstavu Vážky na Slovensku v Tihányiovskom kaštieli dopĺňajú zbierkové predmety z prírodovedného fondu Stredoslovenské­ho múzea.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM