Jakub Forgács Správy Samospráva

Zaujíma vás budúcnosť vášho sídliska? Bystričania, poznačte si tieto TERMÍNY

Mesto pripravuje verejné stretnutia s obyvateľmi na tému regenerácie vnútroblokov. Kedy majú prebehnúť?

Ilustračný obrázok k článku Zaujíma vás budúcnosť vášho sídliska? Bystričania, poznačte si tieto TERMÍNY
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Minulý týždeň sa v Robotníckom dome stretlo vedenie mesta, odborné útvary, členovia banskobystrického Dialogue Centre, n. o. spolu s miestnymi lídrami siedmich lokalít, v ktorých samospráva pracuje na projektoch zelených oáz. Revitalizácia vnútroblokov na sídliskách je jedným z mnohých zámerov, ktorými chce mesto reagovať na zmeny klímy. Dosiahnuť to plánuje obnovou, tvorbou a ochranou zelenej i modrej infraštruktúry ꟷ zvýšením podielu zelene, stromov, kvitnúcich lúk, mokradí, vertikálnej i strešnej zelene, tvorbou jazierok, fontán, dažďových záhrad a pod. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Zelené sídliská

„Zúčastnení sa na stretnutí dohodli, že pri komunikácii projektu zelených oáz uprednostnia názov „zelené sídliská“,“ uviedla Marhefková.

Projekt zelených sídlisk (zelených oáz) z pohľadu urbanistu, architekta a krajinného inžiniera predstavila Zuzana Gombalová z Oddelenia územného plánovania a architekta mesta. Jeho cieľom je komplexná revitalizácia verejných mestských priestorov, ktorá nadväzuje na úspešné projekty revitalizácie vnútroblokov v Sásovej a na Fončorde. Ďalším cieľom pri zazelenaní sídlisk je podpora zelenej a modrej infraštruktúry, čo predstavuje snahu samosprávy o zavedenie opatrení v súvislosti s klimatickými zmenami.

„V projekte sa zameriavame najmä na environmentálnu dimenziu verejných priestorov, pretože potrebujeme vytvárať klimaticky odolné priestranstvá. Znamená to, že sa budeme venovať hlavne výsadbe a revitalizácii zelene, obnove a doplneniu vodných prvkov a zavádzaniu systémov hospodárenia s dažďovou vodou. Všetky lokality sú súčasťou stabilizovaných území obytných sídlisk, preto je v nich zakázaná výstavba na nezastavaných plochách. Významné limity predstavujú trasy existujúcich i navrhovaných inžinierskych sietí a dopravných koridorov. Objektívnym limitom budú aj hydrogeologické pomery jednotlivých lokalít, keďže do riešenia plánujeme zapojiť aj vodozádržné opatrenia. V neposlednom rade pôjde o rešpektovanie zásad Krajského pamiatkového úradu v prípade lokality Terézie Vansovej a všeobecné limity ochrany prírody,“ dopĺňa Gombalová.

Ďalšie aktuálne správy

Po predstavení projektu a postupu realizácie sa miestni lídri podrobne zaoberali prípravami organizačného zabezpečenia verejných stretnutí v jednotlivých lokalitách. „Diskusia s obyvateľmi na tému revitalizácie vnútroblokov a vytvárania zelených sídlisk sa vo všetkých vytypovaných lokalitách uskutoční v dvoch kolách. Samospráva si od stretnutí sľubuje získanie návrhov, argumentov, hľadanie riešení a dosiahnutie vzájomnej dohody medzi obyvateľmi, odborníkmi z rôznych oblastí a mestom. Pri participatívnom procese je mestu nápomocná občianska organizácia Dialogue Centre, n. o.,“ pokračovala Marhefková.

Termíny stretnutí:

1.KOLO:

  • 20.9. Severná
  • 21.9. Vansovej
  • 22.9. Magurská – Krivánska – Jelšový hájik
  • 23.9. Mládežnícka – Družby – Okružná
  • 28.9. Bernolákova – Radvanská
  • 29.9. Gaštanová – Lipová – Limbová – Povstalecká
  • 30.9. Podháj

2. KOLO:

  • 21.10. Vansovej
  • 22.10. Severná
  • 25.10. Bernolákova – Radvanská
  • 26.10. Magurská – Krivánska – Jelšový hájik
  • 27.10. Mládežnícka – Družby – Okružná
  • 28.10.Gaštanová – Lipová – Limbová – Povstalecká
  • 2.11. Podháj

Ako dodala Marhefková, konkrétne miesta a časy stretnutí budú zverejnené na webe mesta v sekcii Zelené sídliská (zelené oázy), ako aj na výlepných plochách v jednotlivých lokalitách. V prípade nepriaznivej epidemickej situácie sa verejné stretnutia uskutočnia online.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: V častiach mesta majú vzniknúť zelené oázy
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM