Tlačové správy

Zatepľovanie fasády: Prečo použiť minerálnu izoláciu?

Fasáda je vizitkou celého domu – vytvára prvý estetický dojem, prezrádza však veľa aj o komforte, ktorý interiér poskytuje. Jej funkciu určuje predovšetkým zateplenie. Zateplenie fasádnymi doskami z minerálnej vlny od slovenského výrobcu Knauf Insulation prinesie svojmu užívateľovi množstvo výhod.

Ilustračný obrázok k článku Zatepľovanie fasády: Prečo použiť minerálnu izoláciu?
Zdroj: Dnes24.sk

Minerálna vlna výborne pohlcuje vonkajší hluk. Ak chce majiteľ domu dosiahnuť útlm hluku obvodovej steny, je minerálna vlna ideálnym riešením. Napríklad doska SMARTwall od Knauf Insulation s hrúbkou 14 cm zvýši nepriezvučnosť steny o 10 až 15 dB.

Minerálna izolácia tiež účinne chráni budovu pred požiarom, pretože nehorí ani nešíri plameň, potvrdzuje to aj jej zaradenie v triede reakcie na oheň A1, ktoré označuje nehorľavý materiál. Minerálne dosky sú flexibilné a výborne sa prispôsobujú lokálnym nerovnostiam stien aj pri zložitých tvaroch, čím zabraňujú vzniku netesností, ktoré vedú k vytváraniu tepelných mostov. Vlákna minerálnych dosiek majú aj výbornú priepustnosť vodných pár, čím stena domu získa priedušnosť a dom „dýcha“.

Minerálna vlna má však aj ďalšie výhody, o ktorých možno neviete. Veľkým prínosom minerálnych dosiek je aj prispôsobivosť lokálnym nerovnostiam. Vďaka vyváženej tuhosti a pružnosti sa zrnitý podklad a mierne výstupky vtlačia do poddajnej vrstvy izolačného materiálu. Dosky na báze minerálnej vlny je možné spájať tak, aby nedošlo k vzniku netesností všpárach. Toto je možné dosiahnuť iba pri vláknitých izolantoch, poddajné vlákna na hranách dosiek sa medzi sebou previažu a spoja, čím dokážu eliminovať prípadné nerovnosti a zabrániť tak vzniku tepelných mostov. Minerálna vlna si navyše všetky svoje originálne vlastnostitrvalo zachováva.

Prednosťou minerálnej vlny je aj zvýšená odolnosť voči prerazeniu oproti väčšine materiálov ma penovej báze.Minerálne izolácie majú takmer nulovú tepelnú rozťažnosť, teda zmeny teplôt nespôsobujú žiadne zmeny a dosky si zachovávajú stály tvar a rozmer. Táto vlastnosť zamedzuje vzniku tepelných, zvukových a požiarnych mostov.Vďaka precíznemu výrobnému procesu a surovinám na prírodnej báze, čadiču a dolomitu, je odolná voči starnutiu, korózii či degradácii. Dôkazom toho je výroba izolačných materiálov v novobanskom závode, ktorá funguje viac ako pol storočia.

S použitím novej fasádnej dosky SMARTwall s povrchovou úpravou získa investor všetky výhody minerálnej vlny.Navyše vďaka povrchovej úprave dosky bude realizácia jednotlivých krokov zateplenia kratšia a jednoduchšia, zároveň sa zníži spotreba použitého lepidla a stierkovacej hmoty, čo sa taktiež premietne do nižších celkových nákladoch na zateplenie.

Viac informácií o izolačných produktoch od Knauf Insulation získate na www.knaufinsulation.sk alebo na www.fasadnadoska.sk

Zateplovanie fasady-Knauf Insulation
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM