Jakub Forgács Správy

Zásah proti INVÁZNYM rastlinám v Bystrici: Ľudí spojilo tradičné kosenie, FOTO

Invázne rastliny sa nielenže rýchlo šíria, ale majú tiež schopnosť vytláčať tie pôvodné, a to aj na veľkých plochách. Deje sa tak aj v Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Zásah proti INVÁZNYM rastlinám v Bystrici: Ľudí spojilo tradičné kosenie, FOTO
6
Galéria

Oddelenie životného prostredia Mestského úradu v Banskej Bystrici každoročne upozorňuje vlastníkov pozemkov na výskyt inváznych druhov rastlín, ako aj na spôsob ich likvidácie. „Oznamy sú pravidelne zverejňované na úradnej tabuli, webovej stránke mesta i v Radničných novinách,“ uviedla samospráva na sociálnej sieti.

Tradičné kosenie

Invázne rastliny sa nielenže rýchlo šíria, ale majú tiež schopnosť vytláčať tie pôvodné, a to aj na veľkých plochách. „Vyskytujú sa najmä pri cestách, v okolí železničných tratí, pozdĺž povodia riek a potokov či na neobrábaných častiach lúk. K najznámejším patria Zlatobyľ kanadská, Ambrózia palinolistá, Boľševník obrovský, Netýkavka žliazkatá, Pohánkovec Japonský a pod.,“ vymenovalo mesto.

„Aj napriek upozorneniam však niektorí vlastníci pozemkov invázne rastliny neodstránia,“ upozorňuje.

„Vtedy im mesto v spolupráci so Slovenskou inšpekciou životného prostredia zasiela výzvy,“ píše samospráva so slovami, že stredajšie popoludnie preto opäť patrilo každoročnej akcii, ktorej cieľom je upozorniť na dôležitosť riešenia tohto problému. O pokosenie celej lúky v Laskomeri sa postaralo poľnohospodárske družstvo Podlavice už počas predchádzajúcich dní. Zástupcovia mesta, ZAaRES-u, Mestských lesov Banská Bystrica, s. r. o. a Chránenej krajinnej oblasti Poľana v tejto lokalite ručne vykosili mokraď, v ktorej rastú chránené druhy rastlín, najmä Vstavačovce májové – voľne rastúce orchidey. Celú plochu zároveň vyhrabali, aby mali pôvodné druhy tráv a kvetov možnosť ďalej rásť. „Všetkým zúčastneným ďakujeme za chuť, odhodlanie a ochotu podať pomocnú ruku,“ dodalo mesto.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Tradičné kosenie inváznych rastlín
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM