Marcel Páleš Správy

Bystričania sa hrdia prvenstvom: Súdne poplatky platia ako jediní v SR bankomatovou kartou

Na Okresnom súde (OS) v Banskej Bystrici sa od minulého týždňa dajú platiť súdne poplatky aj bankomatovou kartou. Platobný terminál tu funguje v rámci pilotnej prevádzky od júna 2012.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania sa hrdia prvenstvom: Súdne poplatky platia ako jediní v SR bankomatovou kartou
Zdroj: TASR

Ako vo štvrtok uviedol minister spravodlivosti Tomáš Borec na brífingu konanom na OS pri príležitosti zavŕšenia druhej fázy pilotnej prevádzky terminálu, zariadenie je jedným z hlavných pilierov, ako približovať verejnosti justíciu tak, aby mala z toho osoh.

Úspora pre občanov aj pre súdy

Terminál je súčasťou projektu eKolky, ktorý je integrálnou súčasťou elektronizácie verejnej správy. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR plánuje postupne nainštalovať tieto zariadenia na väčšine slovenských súdov. Podľa slov Boreca toto je príklad, keď môžeme vidieť benefity, hlavne pre občanov, ale zároveň aj pre súdy vo forme úspory pracovného času administratívnych pracovníkov.

„Občania sa dosť často trápia s tým, že keď chcú zaplatiť súdny poplatok, musia ho platiť vo forme papierových kolkov, čo je zbytočný medzistupeň alebo obťažujúci administratívny krok,“ dodal Borec.

Po Banskej Bystrici aj ostatné Slovensko

„Ministerstvo financií (MF) SR predstavilo tento týždeň novelu zákona o správnych a súdnych poplatkoch. Preto sme využili priestor, aby sme na OS v Banskej Bystrici prezentovali verejnosti v rámci tohto pilotného projektu, ako by malo vyzerať platenie správnych a súdnych poplatkov nielen na súdoch v rámci SR, ale aj v iných orgánoch štátnej správy,“ pokračoval štátny tajomník MF SR Peter Pellegrini.

Podľa neho MS spolu s Ministerstvom vnútra (MV) SR budú prvé rezorty, kde sa počíta s postupným celoplošným nasadením platobných kioskov napojených na centrálny modul výberu súdnych a správnych poplatkov.

Prestanú tlačiť kolkové známky

Pellegrini podotkol, že zariadenia budú postupne v priebehu tohto roka a budúceho prvého polroka distribuované na všetky súdy, úrady MV a pod. „Aby sme tak k 1. júlu 2014 definitívne prestali tlačiť kolkové známky a umožnili do konca roku 2014 už len ich dobeh.“

Podľa jeho slov predpokladajú, že občania masívne začnú využívať túto formu – platenie platobnou kartou, hotovosťou alebo v budúcnosti ďalšími modernými metódami. „Takže, toto je príklad, ako to bude vyzerať v priebehu nasledujúcich mesiacov, najneskôr do 1. 7. 2014, na celom Slovensku a všetkých úradoch,“ dodal Pellegrini.

V Bystrici bol projekt testovaný vo veciach obchodného registra, úkonov súdov a vecných nákladov. Projekt bude rozšírený aj na súdne poplatky v občianskom súdnom konaní, ktoré budú prepojené s číslom súdneho spisu. Na prevádzku platobného terminálu boli jednorazové náklady na jeho obstaranie vo výške 11 820 eur, štvrťročná revízia predstavuje náklady vo výške 504 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM