Monika Obrtalová Rôzne

Zámenu radnice odobrili aj poslanci

Výmenu zadnej, dvorovej prístavby historickej banskobystrickej Radnice v centre mesta za dve budovy patriace v súčasnosti Banskobystrickému kraju, ktorú ešte v auguste schválilo župné zastupiteľstvo, odobrili dnes aj banskobystrickí mestskí poslanci

Primátor Peter Gogola, ktorý má v MBB funkciu valného zhromaždenia, napriek tomu sám zastupiteľstvu predložil návrh uznesenia, ktorým poslanci valnému zhromaždeniu MBB odporúčajú výmenu schváliť. Ako po schválení uznesenia primátor uviedol, chcel poznať názor zastupiteľstva a zároveň naň preniesť časť politickej zodpovednosti za toto rozhodnutie, pretože nie všetci občania ho môžu vnímať pozitívne. Prednú, historickú časť radnice si od MBB prenajíma mesto. Má tiež na obe časti radnice predkupné právo, a to zostane zachované aj po prechode dvorovej časti do vlastníctva župy.

Administratívna prístavba v dvorovej časti vlani zrekonštruovanej historickej Radnice, ktorá už od tohto roku figuruje v katastri ako samostatná budova s vlastným súpisným číslom, sa má stať druhou budovou banskobystrického župného úradu. Sídliť v nej majú odbory úradu v súčasnosti sídliace v dvoch menších starých budovách na Ulici Janka Kráľa a Dolnej striebornej. Župa za ňu do majetku MBB prevedie svoju budovu na Ulici Janka Kráľa, takzvaný bývalý pioniersky dom, respektíve centrum voľného času, a čerstvo uvoľnenú budovu po zrušenej Strednej priemyselnej škole stavebnej na Skuteckého ulici.

Podľa znaleckých odhadov je hodnota prístavby radnice takmer 1,980 milióna eur, hodnota budov, za ktoré ju chce samosprávny kraj výmenou získať, je spolu vyše 1,979 milióna eur, keď zhruba 810 tisíc eur je hodnota budovy bývalého centra voľného času na Ulici J. Kráľa a zhruba 1,169 milióna hodnota budovy po strednej škole na Skuteckého ulici. Zámena sa má uskutočniť bez finančného vyrovnania. MBB plánuje takt získané budovy buď prenajímať alebo predať v súťaži.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM