Marcel Páleš Kultúra

Záleží Bystričanom na záchrane amfiteátra? V sobotu majú príležitosť ukázať to...

Snahu mladých ľudí, ktorí sa snažia o revitalizáciu banskobystrického amfiteátra, môže podporiť každý Banskobystričan. Stačí prísť 10. augusta od 17:00 na Námestie SNP.

Ilustračný obrázok k článku Záleží Bystričanom na záchrane amfiteátra? V sobotu majú príležitosť ukázať to...
Zdroj: Dnes24.sk

Od doby, ako neformálna skupina ľudí spája(ť_je )umenie podpísala Memorandum o spolupráci s primátorom mesta Banská Bystrica a zorganizovala prvý koncert na podporu amfiteátra, uplynuli už tri mesiace. Na pokračovaní podujatia s názvom Koncert za! amfiteáter prinesie v sobotu, 10. augusta, okrem novej hudby aj nové informácie o tom, či sa pozícia amfiteátra v Banskej Bystrici nejako zmenila, alebo je stále (ne)žiadúcim.

Do konca augusta vízia revitalizácie

Spomínané Memorandum predstavuje morálny záväzok, ktorý je pre mladých/é priekopníkov/čky revitalizácie amfiteátra v Banskej Bystrici tým najcennejším, čo sa mohlo v danej situácii naskytnúť.„Zobrali sme to ako výzvu a momentálne pracujeme na tom, aby sme mohli v priebehu augusta doniesť pánovi primátorovi našu víziu revitalizácie a zároveň subjekt, ktorý by ju zastrešoval,“ vysvetľuje jedna z členov/iek neformálnej skupiny Juliana Dubovská.

Koncertovanie aj diskusia

Na podujatí Koncert za! amfiteáter 2 zahrajú skupiny, ktoré sa rozhodli podporiť ideu jeho revitalizácie a ako umelcom im táto téma nie je, pochopiteľne, ľahostajná. Okolo 17:00 hod. koncert otvorí banskobystrická funk-triphopová formácia Humanoid, ktorá predvedie svoj žánrovo-netradičný repertoár. Na hodinovú prestávku, ktorú od 18:00 hod. naplní diskusia, nadviaže o 19:00 hod. Zuzana Mikulcová Band. Skupina s mladou speváčkou, ktorá je víťazkou Nových tvárí slovenského jazzu, predvedie autorské piesne, ale aj niekoľko zaujímavých coververzií.

Spomínaná diskusia sa bude niesť v duchu rekapitulácie toho, čo sa podarilo za posledné tri mesiace mladým aktivistom/kám urobiť, no jej organizátori dúfajú, že neostane len pri slovách. „Naše pozvanie prijali hostia a hosťky, ktoré majú k amfiteátrom naozaj blízko. Zároveň sme na diskusiu pozvali všetky poslanecké kluby Mestského zastupiteľstva, ktoré v septembri budú rozhodovať o ďalšom osude amfiteátra,“ povedal Slavo Sochor, ďalší z členov neformálnej skupiny o diskusii, ktorá vzniká v rámci medzinárodného projektu Týka sa nás to.

Hľadajú akékoľvek dostupné riešenia

Podujatie, na ktorom by nemal chýbať nikto, komu záleží na banskobystrickej kultúre, sa uskutoční na Námestí SNP. Juraj Havlík, ktorý pred pár rokmi spustil iniciatívu za amfiteáter, dodáva: „Je nám jasné, že finančná situácia momentálne kultúre nepraje nikde, už teraz však hľadáme dostupné riešenia prostredníctvom grantov a iniciatív. Memorandum pre nás bolo odrazový mostík a my si veľkorysé výzvy veľmi ceníme."

Viac o iniciatíve za amfiteáter: www.artne.sk/zaamfiteater.

Podujatie vzniklo vďaka podpore Komunitnej nadácie Zdravé mesto a Nadácie SPPa grantovému programu Youthbank MaGNeT.

Foto: Bohdan Mezei

revitalizácia banskobystrického amfiteátra
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM