Peter Handzuš Krimi

Pozor! Zlodejom sa začína sezóna. Rady policajtov, ako na dlhoprstých

Počas nasledujúcich dní očakávame viac ľudí v uliciach, v miestach posledného odpočinku, aj v nákupných centrách. Najbližšie dni sú príležitosťou na návštevu cintorínov, ale aj rodiny alebo známych. Tieto dni sú však príležitosťou aj pre zlodejov.

Ilustračný obrázok k článku Pozor! Zlodejom sa začína sezóna. Rady policajtov, ako na dlhoprstých
Foto: Peter Handzuš

Sviatok všetkých svätých či Dušičky sprevádzajú emócie, ktoré znižujú našu pozornosť. Mnohí z nás zavítajú na cintoríny, kde v okolí zaparkujú vozidlo. V aute by však nemalo zostať nič hodnotné. Pri úprave hrobov nenechávajte veci bez dohľadu. To platí aj pri návšteve kostolov, kde pri chvíľke nepozornosti môžu prísť o kabát alebo kabelku. Rovnako ostražití by ste mali byť aj v hromadných dopravných prostriedkoch.

„Niektorí z nás pôjdu s predstihom na nákup vianočných darčekov. V nákupných centrách bude našu pozornosť pútať ponúkaný tovar. Aj takýto moment je príležitosťou pre vreckárov. Nedajme im preto šancu a veci majme pod kontrolou,“ upozorňuje Michal Slivka z prezídia PZ.

Nenoste so sebou veľkú hotovosť a plaťte radšej kartou. PIN si pamätajte a pri platbe dávajte pozor, aby vám nik nevidel na prsty. To platí aj pri výbere z bankomatu.

Tí, ktorí dochádzajú za prácou si možno predĺžia víkend. Čaká ich dlhá cesta domov, aby sviatočné dni trávili s rodinou a blízkymi. Ani na staniciach a počas cesty nezabúdajme na osobné veci. Aj krátkym zdriemnutím, či návštevou toalety sa môže náš kufor alebo bunda ocitnúť v rukách zlodejov.

Zlodeji vo všetkých prípadoch využívajú vašu nepozornosť, neprehľadnosť situácie a preplnenú dopravu. „Minulý rok sme v mesiaci november zaevidovali 161 vreckových krádeží, 53 krádeží vecí pri sebe a na sebe, 28 okradnutých cestujúcich, tri krádeže na staniciach a až 486 krádeží vecí z áut,“ priblížil štatistiku Slivka.

Krádežiam preto predchádzajte a veci majme stále pod dozorom. Najúčinnejšou prevenciou je nedať zlodejom príležitosť.

Foto: polícia

Začína sezóna vreckárov
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM