Monika Obrtalová Hokej Hokej

Začína sa nová éra banskobystrického hokeja!

Hokejový klub HC´05 Banská Bystrica vstupuje do novej sezóny 2011/2012 s veľkými zmenami. Okrem nových hráčov, ktorí výrazne omladia tím Baranov, čaká klub aj zaujímavá zmena vo vedení. Na poste šéftrénera sa popri Milanovi Stašovi objaví aj uznávaný

„Začína sa nová éra banskobystrického hokeja, ktorá si určite zaslúži pozornosť médií,“ hovorí na margo nového šéftrénera Juraj Koval, prezident klubu a pokračuje ďalej: „Našou filozofiou nikdy nebolo angažovať zahraničné osobnosti, ale keď sa nám táto možnosť naskytla, okamžite sme ju prijali,“ vysvetlil Koval. 63-ročný rodák z Fínska má totiž bohaté skúsenosti s trénovaním nielen v Európe, ale aj zámorí. Do povedomia verejnosti sa dostal najmä v roku 2000, keď ako prvý Európan viedol na poste hlavného trénera mužstvo z NHL Chicago Blackhawks. Tieto skúsenosti by rád zúžitkoval aj u nás. „Rád by som do bystrického hokeja priniesol niečo z európskeho aj zámorského štýlu hokeja,“ povedal Suhonen, ktorý podpísal kontrakt s banskobystrickým klubom aj preto, že ho k tomu vedú osobné dôvody. Bližšie však o nich nechcel hovoriť. Dlhoročný tréner HC´05 Milan Staš pomoc pri kaučovaní len uvíta: „Máme rovnaký názor na hokej a jeho vedenie. Kompetencie si samozrejme rozdelíme, no najvážnejšie a rozhodujúce slovo bude mať on,“ priznal Staš.

Okrem zmien v realizačnom tíme však čakajú bronzový tím z minulej sezóny aj zmeny v hráčskom kádri. Skúsených hráčov ako Richard Šechný, Michal Hudec, Miroslav Hlinka či Miroslav Lažo vystriedajú hráči zo slovenskej a českej extraligy. Svoj osud s banskobystrickým tímom na tento rok spečatil aj slovanista Richard Kapuš: „Intenzívne sme spolu komunikovali už dva roky, no definitívne sme sa dohodli až teraz. Dúfam, že spoločnú reč nájdem nielen s chalanmi, ale aj s fanúšikmi. Verím, že napriek tomu, že som dlhé roky pôsobil v bratislavskom Slovane, ma prijmú medzi seba,“ úprimne priznal Kapuš. Po odchode oboch brankárov je zaujímavé aj meno nového gólmana Baranov. Bude ním Rus Sergej Chorošun, ktorý v minulej sezóne chytal za klub KHL Víťaz Čechov.

Barani začnú s letnou prípravou na sezónu už za pár dní. Tú by mali zatiaľ viesť len tréner Milan Staš a asistent trénera Vladimír Országh. Koncom júna by ich vo vedení mal doplniť aj nový fínsky šéftréner. „Koncom júna máme sústredenie v Tatrách, takže bude mať Alpo možnosť bližšie sa s chlapcami zoznámiť. Naostro však začne s koučovaním až od 25. júla,“ uzavrel Országh.

ZMENY V KÁDRI:

Odišli: Ivan Fedor, Miroslav Šimonovič, Miroslav Vantroba, Marek Biro, Lukáš Hvila, Adam Bezák, Michal Hudec, Richard Šechný, Erik Weissmann, Miroslav Hlinka, Miroslav Lažo

//Prišli:// Sergej Chorošun (Víťaz Čechov), Tomáš Brňák (Chomutov), Tomáš Devečka (Liptovský Mikuláš), Richard Kapuš (Slovan Bratislava), Michal Kokavec (Žilina), Andrej Themár (Martin)

moo Foto: mitasuomion.fi

kuko_hukonen
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM