Jakub Forgács Rôzne Správy

Zachytáva krásy Bystrice aj zaľúbencov: Zábery fotografa Michala pohladia oči, FOTO

Prečo sa občas stáva vešiakom a ktoré miesta túži zachytiť cez hľadáčik fotoaparátu? Vyspovedali sme mladého bystrického fotografa Michala Beráka.

Ilustračný obrázok k článku Zachytáva krásy Bystrice aj zaľúbencov: Zábery fotografa Michala pohladia oči, FOTO
50
Galéria
Foto: Michal Berák / Zdroj: MBpix

Bystričan Michal Berák (27) si už ako dieťa požičiaval od maminy foťák a cvakal všetko, čo mu prišlo pod ruku. V súčasnosti je talentovaným fotografom, ktorého mnohí môžu poznať pod názvom MBpix aj zo sociálnych sietí – Facebooku či Instagramu.

Stále so sebou

„Najviac som si vybudoval vzťah k foteniu, až keď som si kúpil svoj prvý vlastný foťák. Bolo to asi pred šiestimi rokmi, keď som si cez prázdniny zarobil zbieraním jahôd v Škótsku,“ povedal pre spravodajský portál Dnes 24 Michal, ktorý odvtedy fotoaparát nedal z ruky. „Fotil som škótsku prírodu, mestá, ľudí… a samozrejme, s fotením som pokračoval aj po návrate domov na Slovensko,“ prezradil.

Fotoaparát mu nechýba na žiadnom výlete. „Bez neho by to už nešlo,“ priznáva.

Ako sám hovorí, zatiaľ si konkrétny typ fotenia, ktorý by bol vyslovenie pre neho, asi nenašiel. „Stále ho hľadám, no v poslednej dobe si veľmi užívam fotenie svadieb. Rád zachytávam aj našu krásnu slovenskú prírodu, ľudí či architektúru. No keď sa nad tým zamyslím, najviac zo všetkého ma asi baví fotiť momentky plné emócií, a teda ľudí,“ pokračoval mladý fotograf, ktorý si z každého fotenia so sebou odniesol nielen množstvo záberov, ale aj dojmov či nezabudnuteľných zážitkov.

Mesto z výšky

Vo všeobecnosti však podľa vlastných slov najčastejšie fotí v exteriéri, keďže zatiaľ nemá vlastný ateliér. „Okrem toho, pravidelne spolupracujem s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Stredné Slovensko a s Rozvojovou agentúrou Banskobystrický kraj Turizmus, ktoré propagujú okrem iného aj moje rodné mesto Banskú Bystricu, a pre ktoré som mal možnosť nafotiť nejedno podujatie v okolí,“ uviedol.

Ako poznamenal Michal, Banská Bystrica je krásna z každého uhla a nemá len jedno obľúbené miesto, kam by sa pravidelne vracal, aby spravil krásne fotky. „Rád objavujem pre mňa nové miesta a nové pohľady na toto mesto. Zákutí s pekným pohľadom na mesto je vďaka okolitým kopcom našťastie neskutočne veľa, takže myslím, že mám čo robiť ešte nejakých tých pár rokov… a možno aj desaťročí,“ poznamenal fotograf.

„Tiež by som chcel zachytiť Banskú Bystricu z vtáčej perspektívy, ktorá je pre väčšinu ľudí neznáma,“ povedal.

Stáva sa aj vešiakom

Nepovažuje sa za ten typ fotografa, ktorý by päťdesiatkrát išiel na jedno miesto, aby mal dokonalú fotku. „Pravidelne sa nájdu nejaké zábery z fotenia, ktoré sa mi špeciálne páčia, som na ne hrdý. Väčšinou ide o spontánne momentky, na ktorých sa mi podarilo zachytiť jedinečný okamih a pravé nefalšované emócie. Ale potom prídu ďalšie fotenia a nové skúsenosti, prípadne aj nová technika,“ vysvetlil.

„Vždy sa snažím zlepšiť, aby fotky vyzerali čo najlepšie. Takže záber, na ktorý som obzvlášť hrdý, je stále iný,“ doplnil.

Keď sa človek pozerá na svet cez objektív, občas sa mu stane, že zakopne, zle stúpi alebo sa zapotáca, ale to sú podľa slov mladého fotografa celkom bežné situácie. „Počas fotenia sa však pravidelne stávam akýmsi vešiakom, takže ma kľudne môžete vidieť fotiť s bielou svadobnou pelerínou okolo krku, s kabelkou, svetríkom alebo čímkoľvek iným. Ale myslím si, že to pozná každý fotograf,“ opísal, čo všetko zažíva.

Sen o Japonsku

Jeho snom je aspoň nachvíľu navštíviť Japonsko, pokochať sa jeho prírodnou krásou a Tokyom.

„Láka ma toto veľkomesto, ktoré je obrovským kontrastom k našej Bystrici. No keby som mal vymenovať všetky moje vysnívané miesta, ktoré by som chcel spolu s mojim foťákom navštíviť, tak by sa tento rozhovor značne predĺžil,“ povedal s tým, že by pritom nešlo iba o miesta vo svete, ale aj na Slovensku.

„Keď práve nepracujem, rád cestujem a spoznávam všetky kúty Slovenska. No ako som vravel, ani vtedy fotoaparát nepustím z ruky. Ale keď ho už položím, tak celý môj voľný čas investujem do spracovania fotiek. Nie je to len o tom, spraviť cvak a hotovo,“ pokračoval Michal s tým, že pri tom „cvaku“ to vždy ešte len začína a cesta končí často až po dlhej postprodukcii.

V zime trávi svoj čas hlavne na lyžiach, vďaka čomu ide fotenie vždy tak trochu bokom. „Robím lyžiarskeho inštruktora v neďalekom stredisku, kde učím lyžovať nielen deti, ale aj dospelých. Lyžovanie je popri fotení jedna z mojich najväčších vášní. Venujem sa učeniu už nejaký ten rok a vždy ma poteší vidieť lyžovať niekoho, pri kom som stál v jeho začiatkoch,“ dodal Michal.

Michalove krásne zábery si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Zábery bystrického fotografa Michala Beráka vyrážajú dych
50
Galéria
Foto: Michal Berák / Zdroj: MBpix
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM