Anton Hrachovský Správy

Záchranári sa museli na Chopku obracať: Stratený lyžiar i vážne zranené dievča

Horskí záchranári zaznamenali na oboch stranách Chopku celkom 20 lyžiarskych úrazov.

Ilustračný obrázok k článku Záchranári sa museli na Chopku obracať: Stratený lyžiar i vážne zranené dievča
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Horskí záchranári zaznamenali v sobotu (19.1.) na oboch stranách Chopku celkom 20 lyžiarskych úrazov. Išlo prevažne o poranenia horných a dolných končatín. Vážny úraz však utrpelo 13-ročné slovenské dievča, ktoré si nárazom na umelú prekážku spôsobilo zlomeninu stehennej kosti.

V akcii bol aj vrtuľník

Ako sa píše na stránke Horskej záchrannej služby (HZS), záchranári jej po príchode končatinu zafixovali, podali jej intravenóznu liečbu a za pomoci saní transportovali na heliport na Bielej Púti. Po pristátí vrtuľníka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) bola pacientka naložená na palubu a následne transportovaná do detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici.

Krátko nato bol nahlásený úraz freeridera v Lukovom kotle, ktorý utrpel následkom pádu zlomeninu predkolenia. Aj v tomto prípade pre urýchlenie záchrannej akcie bola privolaná posádka VZZS.

Horskí záchranári pomáhali tiež pri úraze lyžiara, ktorý sa prepadol cez zábrany a spadol ku potoku, freeridera poľskej národnosti, ktorý pri páde v Školskom žľabe v Lukovom kotle utrpel poranenie dolnej končatiny, a pomáhali tiež na južnej strane Chopka, kde potreboval pomoc zablúdený lyžiar, ktorý sa stratil v oblasti Vajskovskej doliny.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM