Webnoviny - Krimi

Začal sa proces v prípade sprenevery takmer 52,6 mil. €

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa dnes začalo nové pojednávanie s bývalým generálnym riaditeľom Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania (NARMSP) Ľudovítom B

Obžalovaným z trestného činu sprenevery takmer 52,6 milióna eur. Podľa obžaloby sa tohto trestného činu dopustil, keď v auguste 2005 v rozpore so stanovami a štatútom agentúry, bez informovania a schválenia správnou radou agentúry uzavrel s košickou firmou Cassovia BIC zmluvu o správe rizikového kapitálu a na jej základe, znova bez schválenia správnou radou agentúry, podpísal sedem príkazov na prevod spolu 1, 584 470 miliardy korún (52 594 769 eur) na účty spomínanej firmy. Táto suma uložená v peňažných ústavoch mohla jej správcovi priniesť do konca roka na úrokoch asi 20 miliónov korún (664-tisíc eur).

V prvom procese Ľudovíta B. vtedajší Špeciálny súd v máji 2007 spod obžaloby oslobodil s tým, že nebolo dokázané, že sa trestný čin stal. Najvyšší súd však rozsudok v júni tohto roka zrušil a vec vrátil na opätovné konanie. Špecializovaný trestný súd sa v ňom bude venovať veci len v tom rozsahu, v akom to nariadil odvolací súd, dokazovanie teda zameria na to, či správna rada agentúry schválila Program rizikového kapitálu. Ako totiž správna rada program schválila, riaditeľ agentúry Ľudovít B. mal mandát na jeho realizáciu vrátane podpisu zmluvy a prevodu peňazí, na čo už osobitné schválenie mať nemusel.

Obhajoba trvá na tom, že obžaloba je nedôvodná. Ľudovít B. svoju vinu popiera a na svojej výpovedi z predchádzajúceho konania trvá. Pojednávanie pokračuje výsluchmi šiestich svedkov a konfrontáciami svedkov s obžalovaným. V prípade uznania viny hrozí Ľudovítovi B. trest odňatia slobody na päť až 12 rokov. Funkciu generálneho riaditeľa Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania vykonával Ľudovít B. od októbra 2004 do 24. augusta 2005.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM