Martin Károly Krimi

Za zabitie Banskobystričana dostal 11-ročný trest

Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici dnes vymeral úhrnný 11-ročný nepodmienečný trest pre Drahoša B. (26) z Bratislavy. Odpykať si ho má v ústave na výkon trestu s najmiernejším stupňom stráženia. Uznal ho za vinného zo spáchania zločinu zabitia a

Prokurátor obžaloval Drahoša B. zo spáchania obzvlášť závažného zločinu vraždy a zo zločinu vraždy v štádiu pokusu. Aj dnes v záverečnej reči žiadal uznať obžalovaného za vinného zo spáchania týchto zločinov a vymerať mu trest 25 rokov nepodmienečne. Senát mu nevyhovel a prekvalifikoval ich na zločin zabitia a prečin nebezpečného vyhrážania sa. Okresný súd v Banskej Bystrici v októbri minulého roku už Drahoša B. odsúdil na 15 rokov nepodmienečne. Voči rozsudku sa odvolal prokurátor, ktorý žiadal prísnejší trest. Odvolal sa aj obhajca obžalovaného, ktorý žiadal svojho mandanta, rovnako ako dnes, spod obžaloby oslobodiť. Odvolací druhostupňový súd o odvolaniach nerozhodol, ale vec vrátil prvostupňovému súdu na nové prerokovanie a rozhodnutie.

Drahoš B. mal 1. februára minulého roku na Donovaloch približne o 3. hodine ráno dvakrát pichnúť nožom Petra Bobora (29) z Banskej Bystrice. K incidentu medzi nimi došlo pred vchodom do reštaurácie Stodola. Bratislavčan tam obeť zasiahol do stehna ľavej nohy a do hrudníka. Rana do hrudníka bola smrteľná, čepeľ zasiahla srdce Banskobystričana, ktorý zraneniu podľahol na mieste konfliktu. Útočník po čine ušiel na chatu rodičov, kde sa preobliekol, zobral si odtiaľ pištoľ na malokalibrové náboje a vyšiel von. Krátko na to sa stretol s dvoma usporiadateľmi zo Stodoly, ktorí ho išli hľadať. Viackrát na nich mal vystreliť, ale nezasiahol ich. Po tom, ako vystrieľal náboje zo zásobníka, sa im ho podarilo spacifikovať a odovzdať členom SBS, ktorých privolali.

Drahoš B. pred konfliktom vypil väčšie množstvo alkoholu a tvrdí, že na usporiadateľov nemieril, strieľal len na výstrahu do zeme, aby ich zastrašil. Tí však vypovedali, že mieril na nich a následne aj strieľal. Podľa obhajcu sa jeho klient stal účastníkom hromadnej šarvátky a nožom sa iba bránil pred útočníkmi, pričom nikomu nechcel ublížiť. Pištoľ z chaty podľa neho Drahoš B. zobral, pretože sa chcel vrátiť pre kamaráta, ktorému údajne hrozilo, že ho napadnú tí istí útočníci ako jeho a chcel mu preto pomôcť.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM