Monika Obrtalová Rôzne

Za tri mesiace adoptovali asi 100 psov

Približne 100 nechcených a opustených psov sa za uplynulé tri mesiace podarilo adoptovať pracovníkom Karanténnej stanice vo Zvolene. Zo stanice, ktorej zriaďovateľom je Mesto Banská Bystrica, si zvieratá odviezli prevažne ľudia z Českej republiky.

Podľa informácii, ktoré poskytla hovorkyňa mesta Monika Pastuchová, po záujemcoch o psíkov z ČR sa najviac z nich ocitlo v nových domovoch na Slovensku, ale putovali aj do Rakúska a Nemecka. „Našli sa dokonca prípady, kedy sa psík stal šampión v agility, šiesti sú vo výcvikom centre záchranárov a vodiacich psov v Rakúsku, niekoľkí vo výcviku obrany,“ uviedla pracovníčka KS Milota Luptáková. Žiadny pes sa od leta ani neutracoval, vždy sa podarilo nájsť domov pred uplynutím zákonnej 60-dňovej lehoty. Dokonca sú aj prípady, kedy im ľudia nedávali ani tú najmenšiu šancu na prežitie, no dnes sú v teple domova a ich noví majitelia zasielajú do stanice množstvo fotiek z ich nového života.

V súčasnosti je vo zvolenskej karanténnej stanici asi 30 psíkov. Situácia sa však mení z hodiny na hodinu. Závisí to totiž od počtu odchytených zvierat a tých, čo pracovníci stanice nájdu ráno pred KS, prípadne ktoré donesú ľudia, ktorí zviera našli. Okrem psov sa v KS nachádzajú aj mačky. Napríklad len za uplynulý týždeň sa poradilo adoptovať šesť z nich, pričom v stanici ostali len dve. Situácia za posledné roky čo sa počtu psov týka, je asi nezmenená. Každý rok je v KS najviac po prázdninách a Vianociach, keď sa zvieratá kupujú ako darček. Šteniatok je najviac na jar a na jeseň, keď sa psy „hárajú“ a ľudia si nedajú na ne pozor. Tu je bohužiaľ veľká abstinencia kastrácií, prípadne sterilizácií.

Mesto sa podľa možností snaží vylepšovať zvieratám aj prostredie, v ktorom dočasne žijú. V posledných mesiacoch sa napríklad renovovalo šesť klietok na ošetrovni, ktoré slúžia pre mačky a choré zvieratá. Prestavalo, opravilo a renovovalo sa aj 15 kotercov v jednom trakte. Práce na nich budú dokončené v nasledujúcich týždňoch. Budúcnosť KS vo Zvolene je ale neistá. Podľa Pastuchovej v záujme primátora B. Bystrice je v najbližších rokoch vybudovať útulok, ktorý by bol súčasťou pripravovaného, tzv. Happy animal city priamo v krajskom meste.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM