Michal Majer Rôzne

Za rozbor vody z domácností sa platí

Vyšetrenie jednej vzorky pitnej vody v rozsahu podľa nariadenia vlády, ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody, stojí vrátane odborného odberu vzorky v laboratóriách Regionálneho verejného zdravotníct

Pretrvávajúci problém v zásobovaní pitnou vodou z verejného vodovodu v spádových okresoch banskobystrického RÚVZ je v obci Pohronský Bukovec. Tu sa voda v úpravni musí upravovať z dôvodu znižovania obsahu arzénu. Úpravňa vody, ktorej technológia bola v nedávnej dobe zrekonštruovaná, má dostatočnú účinnosť, no problémy sú v zastaranej a často poruchovej rozvodnej sieti vodovodu. Tento problém v súčasnosti rieši prevádzkovateľ vodovodu.

V ostatných spotrebiskách verejných vodovodov nie sú v súčasnosti zaznamenané problémy s kvalitou pitnej vody. Zabezpečenie a sledovanie kvality pitnej vody v súkromných individuálnych zdrojoch, teda studniach, je na zodpovednosti majiteľa zdroja.

Podľa epidemiológov pitná voda, ktorá nie je zdravotne bezpečná v mikrobiologických a biologických ukazovateľoch, môže byť faktorom prenosu infekčných ochorení. Ide predovšetkým o rôzne hnačkové ochorenia, ako je dyzentéria a iné bakteriálne hnačkové ochorenia, ale aj žltačky typu A. Voda v nezachytených prameňov môže byť kontaminovaná aj močom hlodavcov a môže byť faktorom prenosu leptospirózy. „V okrese Banská Bystrica a Brezno sme dlhodobo nezaznamenali ochorenie, u ktorého by faktorom prenosu bola voda používaná na pitie,“ uzavrela vedúca tamojšieho odboru hygieny životného prostredia a zdravia Kvetoslava Koppová.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM