Slávka Kellová Rôzne

Za posledný týždeň sa objavili tri prípady žltačky

V okrese Banská Bystrica zaznamenali epidemiológovia za ostatný kalendárny týždeň tri nové prípady hepatitídy typu A – žltačky, pričom všetky sa týkajú dospelých. TASR informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva

Pokračovala, že hoci epidemiológovia nepovažujú výskyt tohto ochorenia na Slovensku za dramatický, zhodne konštatujú, že vo všeobecnosti sa zvýšil. Vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Mária Avdičová pokračovala, že uvedené prípady nemajú epidemiologickú súvislosť. Jeden z nich je importovaný zo zahraničia. „Od začiatku roka bolo celkove v tomto okrese zaznamenaných 23 prípadov hepatitídy typu A, čo je mierny nárast oproti minulému, ale i predchádzajúcim rokom, keď sme situáciu s dvomi – tromi prípadmi považovali za priaznivú a stabilizovanú.“ Pokračovala, že v auguste tohto roku vznikla pre zlú hygienickú situáciu epidémia žltačky v zariadení pre ubytovanie ľudí v núdzi Kotva v Banskej Bystrici. //„Teraz zaznamenávame jej výskyt hlavne u dospelej populácie roztrúsene,“ //dodala Avdičová.

Pokiaľ ide o opatrenia v ohnisku nákazy, nad osobami, ktoré boli v priamom kontakte s chorým, sa nariaďuje lekársky dohľad. Vykonáva sa aj ohnisková a priebežná dezinfekcia na mieste, kde chorý býval, po dobu 50 dní od izolácie chorého pacienta. Dôležitou súčasťou lekárskeho dohľadu je, že osoba, ktorá je vyhlásená za priamy kontakt, musí byť podrobená vyšetreniu. U dospelých, najmä u tých, ktorí vykonávajú epidemiologicky závažné činnosti, sa ihneď vykonávajú sérologické vyšetrenia. Tými sa zisťujú protilátky – a teda, či už dotyčná osoba netrpí rozbiehajúcim sa ochorením alebo či v minulosti neprekonala chorobu a môžeme ju považovať za odolnú voči žltačke. Navyše, všetci ľudia, ktorí prišli do priameho kontaktu s chorým, sa očkujú a v sedem až 10–dňových intervaloch po dobu 50 dní ich lekári vyšetrujú.

V prípade žltačky, o ktorej sa hovorí ako o chorobe špinavých rúk, je nevyhnutné neustále si pripomínať zásady, ktoré pomôžu vyhnúť sa jej. V prvom rade je to dôkladné umývanie si rúk nielen po použití toalety, ale aj po použití predmetov, s ktorými sa dennodenne prichádza do kontaktu v obchodoch, hromadnej doprave či na akýchkoľvek miestach, kde sa zhromažďuje väčší počet ľudí. //„Nákaza sa väčšinou prenáša v prostredí s nízkym hygienickým štandardom. Osoby z takéhoto prostredia potom kontaminujú predmety, ktoré užívajú aj ostatní ľudia. Teda sa môžu nakaziť aj tí, ktorí nežijú v zlom hygienickom prostredí,“ //kododala Avdičová.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM