Jakub Forgács Správy

Z rozpadávajúcej bašty má byť dom pre spisovateľov. Vypratali z nej až kontajner odpadu

Občianske združenie Laputa v spolupráci s Banskobystrickým okrášľovacím spolkom zorganizovalo v schátralej bašte na Lazovnej ulici dobrovoľnícku brigádu. Tej sa zúčastnilo približne 20 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Z rozpadávajúcej bašty má byť dom pre spisovateľov. Vypratali z nej až kontajner odpadu
Zdroj: Dnes24.sk

Jedna brigáda stačiť nebude

„Bašta pri Lazovnej bráne je jednou zo siedmich zachovaných bášt mestského opevnenia Banskej Bystrice postavená v 2. polovici 16. storočia. Od mája je v prenájme Občianskeho združenia (OZ) Laputa, ktoré plánuje objekt zrekonštruovať na princípe občianských aktivít a následne v ňom zriadiť Rezidenčný literárny dom pre spisovateľov,“ informovala Zuzana L. Majlingová z OZ.

Podľa jej slov na brigádu prišlo okolo 20 ľudí. Cieľom bolo vyčistiť baštu od nepotrebného starého nábytku a iného odpadu. Medzi dobrovoľníkmi boli aj „noví záujemcovia“ – Banskobystričania, ktorí nepatria do spomínaných združení. Počas brigády sa podarilo naplniť jeden kontajner. Ďalšia brigáda sa má konať koncom júla. „Vďaka brigáde sa vyčistený objekt odovzdá odborníkom, ktorí v pamiatke vykonajú architektonicko-historický výskum potrebný na začatie jej obnovy,“ konštatovala.

V súčasnosti je v kritickom stave

Naposledy v stredovekej bašte sídlil Park kultúry a oddychu a objekt slúžil ako priestor pre tvorivé dielne. Nachádza sa pri bývalej Lazovnej bráne, na križovatke Lazovnej a Katovnej ulice. „Táto vzácna architektonická pamiatka, ktorá je v majetku mesta Banská Bystrica, bola však takmer 10 rokov zavretá a chátrala. V súčasnosti je v kritickom stavebno-technickom stave,“ priblížila Majlingová. Má poškodený krov, strešnú krytinu a klampiarske prvky. Aj z tohto dôvodu dlhodobo dochádza k zatekaniu do objektu a obmývaniu jeho obvodových stien.

Majlingová dodala, že do jesene tiež plánujú uskutočňovať kultúrno – vzdelávací program pre verejnosť s cieľom priblížiť jej baštu z hľadiska historického významu a podobne. Viac informácií nájde na stránke www.bastapribrane.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM