Monika Obrtalová Rôzne

Workshopy zaostria na prevenciu

Od 27. do 28. októbra sa v priestoroch RÚVZ v Banskej Bystrici uskutoční v rámci projektu Vzdelaný pacient séria troch workshopov, na ktorých vystúpia renomovaní odborníci. Tento vzdelávací projekt je súčasťou Národného projektu prevencie srdcovo-cie

Realizátorom projektu je Akadémia vzdelávania, odborným garantom je hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre odbor kardiológie MUDr. Gabriel Kamenský, ktorý spolupracuje s jednotlivými RÚVZ na Slovensku. Ide hlavne o činnosti, ktoré vykonávajú ich Poradenské centrá podpory a ochrany zdravia. „Workshop je určený dospelým osobám, predovšetkým osobám vo veku od 45 – 64 rokov, ktorí nemajú žiadne ťažkosti, avšak z hľadiska veku už patria do rizikovej skupiny. Každý účastník dostane hodnotnú publikáciu z oblasti prevencie srdcovo-cievnych chorôb. Pred samotným workshopom budeme vykonávať merania na stanovenie rizikovosti jednotlivých účastníkov. Účasť občanov je práve z tohto dôvodu maximálne 40 účastníkov, ktorých do tejto vzdelávacej aktivity odporučila a pozvala Akadémia vzdelávania. Na dvoch workshopoch v našom úrade by sa teda malo vystriedať maximálne 80 účastníkov,“ konštatuje Silvia Kontrošová, vedúca odboru Podpory zdravia banskobystric­kého RÚVZ.

Kontrošová zdôraznila, že spoločnou snahou všetkých zainteresovaných na projekte je pozitívne ovplyvniť rizikové faktory zdravia, a tým preventívne pôsobiť proti možnému vzniku kardiovaskulárnych ochorení, ktoré naďalej vedú v rebríčku úmrtnosti na Slovensku. Vzdelaný pacient je podľa odborníkov ochotnejší chrániť si zdravie, chápe príčiny a vie sa správať preventívne.

V rámci tohto projektu sa v októbri až novembri 2010 uskutoční 50 bezplatných vzdelávacích workshopov pre verejnosť na území celého Slovenka. Zúčastniť by sa na nich malo približne 3000 občanov. Ich hlavných cieľom je vzdelávanie širokej verejnosti o najzávažnejších rizikových faktoroch ochorení srdca a ciev ako sú hypertenzia, fajčenie, obezita, zvýšený cholesterol alebo stres. Na Slovensku sú srdcovo-cievne ochorenia príčinou až takmer 56 percent všetkých úmrtí. Znalosťou a dodržiavaním správnych hodnôt rizikových faktorov môžeme toto číslo podstatne znížiť.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM