Kultúra

Vzácna návšteva pod Urpínom. Do Bystrice zavíta medzinárodne uznávaný egyptológ

V Thurzovom dome uskutoční prednáška a výstava medzinárodne uznávaného egyptológa Jaromíra Krejčího. Pozrite kedy!

Ilustračný obrázok k článku Vzácna návšteva pod Urpínom. Do Bystrice zavíta medzinárodne uznávaný egyptológ
Zdroj: TASR

Možnosť spoznať ducha krajiny na rieke Níl ponúka všetkým záujemcom Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici 30. januára o 17:00, keď sa v Thurzovom dome uskutoční prednáška a výstava medzinárodne uznávaného egyptológa Jaromíra Krejčího.

„V jubilejnom roku 2019, ktorý patrí oslavám 130. výročia SSM, je pre nás cťou, že tento mimoriadne významný hosť otvorí už 4. ročník Stretnutí s minulosťou pod zelenou klenbou prednáškou Slnečný kult v dobe staviteľov pyramíd,“ konštatovala manažérka múzea Martina Saktorová.

Ako zdôraznila, Krejčí sa pravidelne podieľa na archeologických výskumoch v Egypte už od roku 1991. Špecializuje sa najmä na otázky egyptskej archeológie, dejiny tretieho a druhého tisícročia pred naším letopočtom a od roku 1994 je koordinátorom výskumu kráľovskej pyramídovej nekropoly v Abúsíre. Zároveň skúma vývoj egyptskej architektúry a možnosti jej trojrozmerných počítačových rekonštrukcií.

„Kult slnečného boha sa v starom Egypte postupne rozvíjal už od počiatkov Starej ríše. Vyvrcholenie nastalo počas vlády panovníkov štvrtej a predovšetkým piatej dynastie. Narastajúci vplyv boha slnka možno pozorovať v náboženských predstavách, na kráľovských pyramídových komplexoch, ale i na zvláštnych sakrálnych stavbách – slnečných chrámoch. Prednáška Jaromíra Krejčího predstaví najmä oblasť v okolí niekdajšieho hlavného mesta Inebuhedž (Memfidy), ktorá bola centrom väčšiny aktivít spojených so slnečným kultom. Uznávaný egyptológ krajine na rieke Níl venoval viac než štvrťstoročie svojho života,“ dodala Saktorová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM