Jakub Forgács Rôzne

Vzácna, ale schátraná: Bystrická bašta je v kritickom stave, svitá však na lepšie časy

Bašta pri Lazovnej bráne je jednou zo siedmich zachovaných bášt mestského opevnenia Banskej Bystrice. Nachádza sa pri bývalej Lazovnej bráne, na križovatke Lazovnej a Katovnej ulice a bola postavená v 2. polovici 16. storočia. V sobotu od 10:00 sa môžete do jej čistenia zapojiť aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Vzácna, ale schátraná: Bystrická bašta je v kritickom stave, svitá však na lepšie časy
Zdroj: Dnes24.sk

Táto vzácna architektonická pamiatka, ktorá je v majetku mesta Banská Bystrica Bystrica bola však takmer 10 rokov zavretá a chátrala. V súčasnosti je v kritickom stavebno – technickom stave. Objekt má poškodený krov, strešnú krytinu a klampiarske prvky. Aj z tohto dôvodu dlhodobo dochádza k zatekaniu do objektu a obmývaniu jeho obvodových stien. Výsledkom zanedbania starostlivosti o pamiatku je celkové zavlhnutie budovy a rozsiahle poškodenia omietok v jej interiéri a exteriéri.

Rekonštrukcia vďaka aktívnym občanom

Od mája 2013 je bašta v prenájme OZ Laputa, ktoré plánuje objekt zrekonštruovať na princípe občianskeho aktivizmu a následne v ňom zriadiť Rezidenčný literárny dom pre spisovateľov. Prvou akciou, ktorú OZ Laputa v spolupráci s Banskobystrickým okrášľovacím spolkom v objekte organizuje je dobrovoľnícka brigáda. Cieľom brigády je vyčistiť baštu od nepotrebného starého nábytku a iného odpadu, ktorý v pamiatke zanechal posledný prenajímateľ. Dobrovoľníci objekt vyčistia, odpad bude uložený do kontajnerov a vyvezený na skládku.

„Banskobystrický okrášľovací spolok chce nadviazať na projekt Bystrické strašidlá – stavby, ktoré špatia naše mesto, ktorý realizoval v Banskej Bystrici pred rokom. Veľmi negatívne vnímame situáciu v meste, čo sa historických budov týka, najmä pokiaľ sú vo vlastníctve mesta alebo BBSK a ďalej chátrajú,“ uviedla Diana Vigašová. Práve preto ochotne prijali výzvu o pomoc od OZ Laputa s organizovaní dobrovoľníckej brigády pri okrášlení tejto krásnej bašty.

„S organizovaním dobrovoľníckych brigád máme svoje skúsenosti, preto veríme, že aj pri tejto brigáde sa nám podarí osloviť široký okruh ľudí. Vítame aktivitu OZ Laputa a taktiež ochotu mesta Banská Bystrica dať im spomínaný priestor do prenájmu za účelom zriadenia literárneho rezidenčného domu. Je to ďalší krok k okrášleniu nášho mesta,“ dodala Vigašová.

V Bašte môžete aj čosi získať

Vďaka brigáde sa vyčistený objekt odovzdá odborníkom, ktorí v pamiatke vykonajú architektonicko – historický výskum, potrebný na zahájenie jej obnovy. OZ Laputa a Banskobystrický okrášľovací spolok srdečne pozývajú všetkých dobrovoľníkov, ktorí majú záujem zúčastniť sa brigády v Bašte pri Lazovnej bráne a takto pomôcť k jej záchrane.

Zároveň je brigáda jedinečnou príležitosť nazrieť do stredovekej bašty zvnútra a zažiť jej špecifickú atmosféru. Naposledy v bašte sídlil Park kultúry a oddychu a objekt slúžil ako priestor pre tvorivé dielne. Nábytok, plagáty, pútače, nástenky a podobné relikvie, ktoré tu dodnes zostali zakonzervovali postsocialistickú vizualitu divokých 90. rokov 20. storočia. Počas prvej hodiny brigády, medzi 10:00 a 11:00, môžu retro – nadšenci v Bašte získať starý nábytok, prípadne inú veteš.

Viac informácií sa dozviete vo facebookovej udalosti k tejto brigáde.

Text a foto: OZ Laputa

Pomôžte oživiť schátralú Baštu: Získate príležitosť vidieť ju zvnútra a aj si čo
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM