Monika Obrtalová Rôzne

Vyzvi srdce k pohybu zaujalo cez 1200 ľudí

Vyše 1200 účastníckych listov z celého Slovenska zaevidoval v rámci 4. ročníka celoslovenskej kampane Vyzvi srdce k pohybu Odbor podpory zdravia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý je zároveň jej gestorom. Súťaž sa konala od 10. marca do 22. mája tohto ro

Kampaň sa konala pod záštitou hlavného hygienika SR a riaditeľky kancelárie WHO na Slovensku. Podporné podujatia organizovali všetky úrady verejného zdravotníctva nielen na celoštátnej, ale aj na úrovni krajov, regiónov, miest a obcí s prispením orgánov štátnej správy a samosprávy. „V kampani tradične oslovujeme pracovníkov RÚVZ, ako aj zdravotníkov, aby propagovali pohyb pre zdravie u svojich klientov a pacientov,“ konštatovala Silvia Kontrošová, vedúca Odboru podpory zdravia banskobystric­kého RÚVZ.

Cieľom kampane je podľa Márie Avdičovej, riaditeľky CINDI programu na Slovensku, predovšetkým zvýšiť informovanosť obyvateľstva o význame pohybovej aktivity v prevencii chronických ochorení. Nutné je tiež propagovať minimálny objemy a intenzitu pohybových aktivít, ktoré už môžu byť efektívne pri priaznivom ovplyvnení zdravia jedinca. „Podstatou kampane je propagovať účinky pohybovej aktivity na zdravie u dospelého obyvateľstva vo všetkých médiách, dosiahnuť čo najväčšiu účasť v súťaži, a v neposlednom rade zaistiť podporovateľov a sponzorov, aby súťaž bola príťažlivou motiváciou pre široké vrstvy populácie,“ zdôrazňuje Avdičová.

„Z celkového počtu 1228 účastníckych listov bolo 1208 takých, z ktorých bolo možné získať spracovateľné a hodnotiteľné údaje o pohybovej aktivite účastníkov počas tejto kampane. Je to o vyše 200 účastníkov viac ako pred dvomi rokmi. Tradične najvyššia účasť bola v okrese Prievidza, z ktorého sa do súťaže zapojilo 223 ľudí. Z krajov bol najlepší opäť Trenčiansky kraj, ktorý mal aj najviac detských podporovateľov,“ uviedla Hana Vrbanová, vedúca oddelenia výchovy ku zdraviu RÚVZ Banská Bystrica. Kritéria stanovené pre získanie prémie – zúčastňovať sa pohybovej aktivity pravidelne aspoň v minimálne stanovenej frekvencii a objeme a viesť o tom záznam počas 6 týždňov splnilo 1065 ľudí. Z nich v základnom žrebovaní bude 146 ľudí, ktorí zdokumentovali len štyri týždne, v ktorých sa venovali pohybu. Do žrebovania nemohlo byť zaradených 20 účastníkov súťaže, lebo nesplnili dané podmienky – napriek v kampani proklamovanej dôležitosti pravidelnosti a dostatočného objemu fyzickej aktivity, nemali počas tejto súťaže dostatočný počet dní v týždni s pohybom.

Keďže deti sú vnímavejšie a majú vplyv na svojich rodičov, organizuje sa v rámci kampane už tretí krát osobitné žrebovanie pre podporovateľov – deti do 18 rokov, ktoré na účasť v súťaži nahovoria dospelých. Zo spomínaných 1208 účastníkov malo 71 aj detského podporovateľa, spĺňajúceho predpoklady pre súťaž detských podporovateľov, z nich tri deti podporovali dvoch účastníkov súťaže. Odborníčky sa zhodli na tom, že výchova k zdravému životnému štýlu a podpora kampane na zvýšenie pohybovej aktivity by mohli byť nenásilne včlenené do každodenných tém, ktoré sa v školách preberajú a stať sa súčasťou vyučovania mnohých predmetov. Cieľ, ktorý chcú odborníci zapojením detských podporovateľov do súťaže dosiahnuť, je zvýšiť spoločné rekreačné športovanie celých rodín, aby pohybové aktivity boli vnímané ako príjemný spôsob spestrenia spoločne prežitého voľného času.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM