Monika Obrtalová Rôzne

Vyzbierané peniaze pomôžu hemofilikom

Pri príležitosti Svetového dňa hemofílie organizovala Nadácia Tesco spolu so Slovenským hemofilickým združením verejnú finančnú zbierku. V priebehu troch dní od 7. do 9. apríla sa podarilo získať takmer 6 500 eur. Výťažok zbierky sa aj tohto roku pou

Zbierka pre hemofilikov bežala tohto roku prvýkrát pod novým symbolom – „kráľovskou korunkou“, ktorá zišla zo skutočnosti, že britská kráľovná Viktória je historicky najznámejšia prenášačka tejto choroby. Hemofilici sú teda považovaní za jej potomkov. „Sme veľmi radi, že zbierka bola opäť veľmi úspešná a rád by som využil túto príležitosť, aby som sa všetkým darcom poďakoval. Vďaka získaným peniazom budú môcť deti a dospelí, ktorých trápi hemofília ísť na rehabilitačný pobyt,“ povedal pri tejto príležitosti Jaroslav Janovec, predseda Slovenského hemofilického združenia na Slovensku.

Zbierka sa konala v nepredajných priestoroch 23 Tesco obchodov po celom Slovensku. Najvyššie sumy sa podarilo vyzbierať v obchodoch v Prešove, Lučenci a v Banskej Bystrici. „Určite k tomu prispel aj prístup aktivistov v červených tričkách, ktorí chodili s prenosnými pokladničkami, oslovovali okoloidúcich zákazníkov a popri tom rozdávali letáčiky s bližšími informáciami o hemofílii a o činnosti Slovenského hemofilického združenia, aby sa zákazníci dozvedeli čo najviac o chorobe postihnutých ľudí,“ povedal Janovec.

„Rehabilitačné pobyty pre hemofilikov majú nezastupiteľné miesto pre postihnutých, pretože zlepšujú ich celkový zdravotný stav a hlavne sa zvyšuje hybnosť pohybového aparátu a celková fyzická kondícia, čo je hlavným predpokladom zníženia počtu krvácavých príhod,“ uzavrel Janovec. Ďalšou možnosťou prispenia do verejnej finančnej zbierky je poslanie príspevku priamo na účet zbierky 179 499 4151/0200, ktorá prebieha až do konca roka 2011.

Zdroj: shz.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM