Jakub Forgács Samospráva

Vytočení rodičia žiakov z Bakossky: Vzdať sa len tak nemienia, vytiahli ďalší tromf!

Emócie okolo zrušenia banskobystrickej základnej školy Jána Bakossa stále neutíchajú. Rodičia žiakov a ani učitelia sa ešte nevzdávajú. Po podaní podnetu na prokuratúru sa obrátili aj na ministerstvo školstva, a to nie je všetko.

Ilustračný obrázok k článku Vytočení rodičia žiakov z Bakossky: Vzdať sa len tak nemienia, vytiahli ďalší tromf!
Zdroj: TASR

Už prednedávnom sme vás informovali, že boj o Bakossku sa ešte neskončil. Rodičia majú teraz v rukách aj kompletnú ekonomickú analýzu tejto školy za vlaňajší rok. Tú im vypracovala súdna znalkyňa pôsobiaca v oblasti ekonomiky Anna Harmaniaková.

Podľa súdnej znalkyne sú náklady na žiaka nižšie

Z výsledkov podrobnej internej analýzy, ktorú rodičia v piatok poskytli médiám, vyplýva, že celkové náklady na žiaka tejto ZŠ sú 1 897,22 eura. Mestský úrad a vedúci školského úradu, oddelenia školstva a mládeže Tibor Maťaš však na nedávnej tlačovej besede uvádzali, že „nákladovosť na žiaka tejto školy je takmer 2 400 eur, pritom ostatné školy sa pohybujú okolo 1800 eur“. Práve to malo byť jedným z najdôležitejším dôvodov, prečo sa ruší práve ZŠ Jána Bakossa.

„Máme reálny obraz ekonomickej situácie na našej škole a ten poslanci, ktorí 20. mája rozhodovali o schválení návrhu na jej zrušenie, nemali. Prezentovať náklady na jedného žiaka vo výške takmer 2 400 eur je zavádzanie odbornej i laickej verejnosti. Z tejto analýzy vyplýva, že náklady na žiaka ZŠ Jána Bakossa sú takmer rovnaké ako náklady na žiaka v ostatných mestských školách,“ tvrdí právnička Marica Koreňová, matka jedného zo žiakov.

Argumentov proti zrušeniu je viacero

Rodičia i vedenie školy, ktorá má aktuálne 252 žiakov, pripomínajú, že mesto neberie do úvahy 25 integrovaných detí, či už s poruchami správania, učenia, prípadne so zdravotným postihnutím. V takom prípade sa počet žiakov prepočítava a ich stav sa udáva akoby ich bolo 305. Analýza spochybňuje aj iné údaje, ktorými mesto argumentuje. Týkajú sa napríklad súkromnej školy U Filipa so 155 deťmi, ktorá sídli v priestoroch ZŠ Jána Bakossa a platí nemalé nájomné. Rovnako spresňuje výdavky školského klubu či miestnej jedálne.

„Pokiaľ škola mala v roku 2013 výdavky 601 000 eur a počet žiakov bol 252, jednoduchým výpočtom dostaneme náklady na žiaka. Nemôžeme porovnávať prepočítaný počet žiakov na ZŠ Jána Bakossa so skutočnými počtami žiakov na ostatných školách. Ak však budeme brať do úvahy prepočítaný počet žiakov aj na ostatných školách, znovu vyjde rozdiel v neprospech tejto ZŠ,“ reagoval v piatok vedúci školského úradu Maťaš.

„Vzhľadom na veľkú podporu, ktorú rodičom a vedeniu tejto školy každý deň prejavujú ďalší a ďalší občania mesta, a to hlavne podpismi pod petíciu, vedenie mesta sa usiluje za každú cenu spochybniť vecné argumenty rodičov a vedenia školy, svedčiace proti jej zrušeniu,“ dodala Koreňová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM