Michal Majer Kultúra

Výstava upriami pozornosť na klimatické zmeny

Od dnešného dňa je v Tihányiovskom kaštieli v Radvani sprístupnená výstava, ktorá má za cieľ upozorniť ľudí na globálne klimatické zmeny a riziká s nimi spojené. Okrem samotnej výstavy budú mať jej návštevníci príležitosť vyskúšať si skleníkový efekt

Výstavou chceme slovenskej verejnosti priblížiť problematiku klimatických zmien. Ide o mimoriadne zaujímavý fenomén, ktorý naša organizácia považuje za jeden z najväčších problémov ľudstva. Naším cieľom však nie je len informovať, že tu takýto problém je, ale taktiež oboznámiť ľudí s jeho možnými riešeniami – napríklad energetickými úsporami či rozvojom obnoviteľných zdrojov energie," hovorí Andrea Zlatňanská, koordinátorka energetickej a klimatickej kampane Greenpeace Slovensko.

Od roku 2005 prešla výstava množstvom slovenských základných a stredných škôl, verejnosť sa s ňou mohla zoznámiť na hudobných a kultúrnych festivaloch, ale aj na uliciach a námestiach po celom Slovensku, kde dopĺňala desiatky informačných podujatí organizácie Greenpeace. V minulom roku tvorila súčasť informačného turné Greenpeace na podporu využívania obnoviteľných zdrojov energie aj na festivale Pohoda, alebo v centre Banskej Bystrice, Bratislavy či Košíc.

Tento rok je podľa Greenpeace pre ochranu klímy mimoriadne dôležitý. Svetové vlády sa stretnú na klimatickom summite v Južnej Afrike, aby sa dohodli na konkrétnych krokoch ako ochrániť životné prostredie a obyvateľstvo pred katastrofálnymi následkami globálnej zmeny klímy. Ochranári v tejto súvislosti upozorňujú, že aj Slovensko môže pomôcť dosiahnuť ambicióznu, férovú a záväznú dohodu na ochranu klímy, a to hlavne pri formovaní záväzku Európskej únie o znižovaní koncentrácie CO2 v ovzduší.

mm

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM