Michal Majer Kultúra

Výstava približuje starobylé kultúrne tradície

Starobylé kultúrne tradície na území dnešného Bulharska približuje výstava nazvaná Bulharsko – krajina starých civilizácií, ktorú sprístupnili v banskobystrickom Thurzovom dome. Pripravilo ju Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici v spolupráci s B

Jedinečná dokumentárnu výstava, ktorá potrvá do 29. augusta, je súčasťou sprievodných podujatí festivalu Cap á l'Est (Capalest ), 8. ročníka európskeho festivalu poézie, divadla a hudby. Výstava je dielom veľkého bulharského trakológa Ivana Marazova a umeleckého fotografa Iva Chadžimiševa. Na 44. vinylových plagátoch približuje starobylé kultúrne tradície na území dnešného Bulharska. Napríklad už charizmatické archeologické vykopávky z tráckeho obdobia – zlaté poklady z Panagjurišti a Valčedramu a strieborné z Borova a Rogozenu, ako aj hrobky z Kazanlaku, Sveštarova a Alexandrova, bronzovú hlavu odriského cisára Sevta III., zlatú masku z Údolia tráckych cárov pri Kazanlaku z konca 5. storočia pred Kristom a ďalšie trácke artefakty.

V antike sa územie dnešného Bulharska nachádzalo na križovatkách ciest – spájalo kultúrne nevyvinutú Európu s vyspelými civilizáciami na území Malej Ázie. Migrácie smerovali z chudobného severu na bohatý juh a kultúrne vplyvy pôsobili v opačnom smere. V chalkolike – bronzovom veku sa v 5. tisícročí pred Kristom objavuje nová európska civilizácia. Z tohto obdobia pochádza Nekropolis vo Varne so skvostnými zlatými predmetmi. Na konci bronzového veku prišli na Balkán Tráci. Obývali práve dnešné územie Bulharska. Po nich z tých čias zostali najbohatšie nálezy v Európe. Pre trácku krajinu sú príznačne bohaté skryté kamenné hrobky.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM