Michal Majer Kultúra

Výstava originálnych hračiek detí z Afriky a Afganistanu

Oddnes si v priestoroch najväčšieho bystrického nákupného centra môžete pozrieť netradičnú výstavu hračiek detí z rozvojových krajín s názvom S čím sa hrajú. Výstava je zároveň spojená aj s prezentáciou fotografií z krajín tretieho sveta SlovakAid –

Výstavu pripravilo OZ Dvojfarebný svet v spolupráci s Platformou mimovládnych rozvojových organizácií, Ministerstvom zahraničných vecí Slovenskej republiky, Slovenskou agentúrou pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu a OZ Otvorený Európsko – Slovanský Dvor. Pozrieť si na nej môžete netradičné hračky a fotografie z Afganistanu, Haiti, Kene, Angoly, Indonézie, Moldavska, Mongolska, Sudánu či Etiópie. Fotografie predstavujú projekty financované z vládneho programu SlovakAid ako stavbu domov pre navrátilcov v Afganistane, humanitárnu pomoc na Haiti či vzdelávanie v Keni. Cieľom celej výstavy je sprostredkovať ľuďom na Slovensku obraz života ľudí, no najmä detí z rozvojových krajín.

„Napriek chudobe, nebezpečenstvu a hladu sa vedia tešiť. Aj tie najchudobnejšie deti si dokážu svoj zdanlivo jednofarebný život skrášliť hračkou. Obchody na ich predaj však neexistujú a tak si ich vyrábajú sami. S jednou hračkou sa hrajú často aj celý život,“ povedala na adresu nelichotivej situácie v krajinách tretieho sveta autorka výstavy Martina Utešená z OZ Dvojfarebný svet, ktorej napadlo zorganizovať spomínanú výstavu vďaka prechádzke chudobnou vidieckou oblasťou Lesotho. „Väčšinu hračiek, ktoré sú z drôtu, plechoviek, hliny, či kolieska z krému, vyrobili siroty z Detského domova svätej Cecílie z Lesotha. Domov financuje spolu s malou nemocnicou Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety v Bratislave. Predmety z Kene pochádzajú od remeselníkov z oblasti Mtwapa a hračky z Afganistanu vyrobili deti z oblastí, ktoré sú pod veľkým tlakom Talibanu,“ vysvetlila pôvod hračiek Utešená. Za to, že sú však vystavené na Slovensku, dostanú tieto deti hračky od nás, z drevárskej výrobne v Zaľubici.

Zdroj: moo, ESC Europa

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM