Jakub Forgács Rôzne

Výstava kaktusov pod Urpínom: Čaká na vás viac ako 60 rozmanitých druhov

Odhaliť tajomstvá pestovania kaktusov vám pomôžu Členovia Klubu kaktusárov pri Arboréte Borová hora TU vo Zvolene, ktorí v spolupráci so Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici a BBSK pripravili netradičnú výstavu kaktusov a sukulentov pod názvom Kaktusy pod Urpínom.

Ilustračný obrázok k článku Výstava kaktusov pod Urpínom: Čaká na vás viac ako 60 rozmanitých druhov
Zdroj: Dnes24.sk

Chcete si kúpiť kaktus a neviete si vybrať? Dostali ste ho ako darček a premýšľate čo s ním? Po výstave pakobyliek, listoviek, jedovatých pavúkov i mäsožravých rastlín sa návštevníci Tihányiovského kaštieľa môžu tešiť aj na výstavu kaktusov Od dnes bude v priestoroch Tihányiovského kaštieľa sústredených viac ako 60 druhov rozmanitých kaktusov.

Kaktusy z celého sveta

Členovia Klubu kaktusárov pri Arboréte predstavia jedince zo svojich zbierok vo veľkosti od niekoľkých centimetrov až po takmer meter vysoké rastliny. Originálne exponáty predstaví aj známe Arborétum Borová Hora. Stredoslovenské múzeum touto výstavou nadväzuje na tradíciu živých výstav v Tihányiovskom kaštieli, ktoré sa tešia u návštevníkov veľkej obľube.

„Návštevníci kaštieľa tešiť na rozmanité kaktusy pochádzajúce zo všetkých končín našej planéty – či už z Mexika, Afriky, Arabského poloostrova, Madagaskaru, ale aj z Ameriky alebo Kanárskych ostrovov. Návštevníci si zároveň okrem nevšedných poznatkov môžu z výstavy odniesť aj viaceré druhy kaktusov, ktoré budú k dispozícii na predaj priamo v priestoroch kaštieľa,“ uviedla námestníčka riaditeľa pre odborný úsek Elena Martincová.

Kaktusové NAJ

Najväčším vystaveným exemplárom na výstave kaktusov v Banskej Bystrici je 40 – ročný „Echinocactus grusonii“, ktorého hmotnosť dosahuje úctyhodných 50 kilogramov. K originálnym rastlinám patrí aj jedinec z najstaršej vetvy kaktusov, pre ktorú je typické opadávanie listov – exemplár z rodu Pereskia. Medzi vystavenými kaktusmi však nájdeme aj miniatúrne rody kaktusov a sukulentov, a tiež mnohé vzácne a málopočetné zberateľské kúsky.

Stredoslovenské múzeum počas výstavy pripravilo sprievodné podujatia pre veľkých aj malých návštevníkov. Už počas slávnostnej vernisáže o 16:00 predstaví jeden z popredných členov klubu kaktusárov Anton Krištín činnosť združenia a s prítomnými návštevníkmi sa tiež podelí o svoje zážitky z ciest za kaktusmi do vzdialených kútov Latinskej Ameriky.

Na svoje si prídu aj deti

Autori výstavy pripravili pre detských návštevníkov aj tvorivú dielňu v nedeľu 26. mája a 16. júna, kde si deti vlastnoručne vyrobia model kvitnúceho kaktusu a hravou formou spolu s lektorom odhalia tajomstvá prežitia týchto „bojovníkov“ z rastlinnej ríše v drsných a nehostinných podmienkach prírody.

Návštevníci, ktorí sa zaujímajú o pestovanie kaktusov by nemali vynechať ani pripravenú poradňu s odborníkmi z Klubu kaktusárov pri Arboréte Borová hora TU vo Zvolene počas Noci múzeí, v sobotu 18. mája, kde získajú aj cenné rady o pestovaní kaktusov v domácnosti.

Klub kaktusárov zo Zvolena sa prvýkrát predstaví v Bystrici

Klub kaktusárov združuje milovníkov a pestovateľov exotických rastlín z takmer celého Stredoslovenského kraja už od roku 1972. Počas svojho viac ako 40 – ročného pôsobenia zorganizovali členovia klubu 28 výstav kaktusov a sukulentov. Poznatky získané z ich dlhoročných pestovateľských skúseností odovzdávajú ďalej aj prostredníctvom periodika s názvom Kaktusár, ktoré je jediným periodikom svojho druhu na Slovensku. Klub kaktusárov pri Arboréte Borová hora TU vo Zvolene sa po prvýkrát predstaví aj v Banskej Bystrici.

Brány Tihányiovského kaštieľa sú otvorené do 26. júna nielen pre amatérskych alebo profesionálnych pestovateľov tejto exotickej rastliny, ale aj pre tých z vás, ktorí si s kaktusmi ešte nestihli „potykať“.

Text a foto: Gabriela Kováčová

Výstava kaktusov pod Urpínom: Čaká na vás viac ako 60 druhov rozmanitých druhov
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM