Michal Majer Rôzne

Výskyt žltačky prudko vzrástol

Od polovice augusta tohto roku banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) zaznamenal v okresoch Banská Bystrica a Brezno už 20 prípadov vírusovej hepatitídy typu A, ľudovo nazývanej žltačka. Z tohto počtu ochoreli štyri deti vo ve

„V spomínaných okresoch sme mali viac rokov priaznivú situáciu. Vyskytli sa maximálne jeden až tri prípady ročne, nemali sme ani epidemický výskyt. V auguste zlou hygienickou situáciou v zariadení pre ubytovanie ľudí v núdzi Kotva v Banskej Bystrici vznikla epidémia žltačky. Teraz však zaznamenávame výskyt tohto ochorenia hlavne u dospelej populácie, a to bez epidemiologickej súvislosti. A to aj u ľudí, ktorí rozhodne nežijú v prostredí s nízkym hygienickým štandardom. Nevieme presne kde sa nakazili, odhadujeme, že najpravdepodob­nejšie v dopravnom prostriedku alebo zariadení, ktoré navštevuje veľa ľudí,“ popisuje aktuálnu situáciu Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie banskobystric­kého RÚVZ.

Avdičová dodáva, že typickým obdobím zvýšeného výskytu žltačky je jeseň, kedy sa deti vracajú do škôl a ak je niekto nakazený, intenzívne si vymieňajú vírusy. Výskyt žltačky v súčasnosti zaznamenávajú mnohé okresy hlavne na východnom Slovensku. „V BBSK máme výskyt tohto ochorenia vo všetkých okresoch, pričom počty chorých pribúdajú. Vysoký výskyt je v okresoch Lučenec, Zvolen, Detva, Rimavská Sobota aj Žiar nad Hronom,“ konštatujeAvdičová. Žltačka patrí medzi ochorenia, ktorým hovoríme choroba špinavých rúk. Vírus sa do vonkajšieho prostredia vylučuje stolicou a do tela sa dostáva ústami (cestou špinavých rúk alebo znečistenej potravy). K znečisteniu rúk môže dôjsť pri dotýkaní sa rôznych predmetov, napríklad tyč v autobuse, nákupné vozíky, kľučky na dverách.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM