Monika Obrtalová Rôzne

Výskyt chrípky v BBSK sa stále mení

Uplynulý týždeň evidoval odbor epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici podľa analýzy údajov od pediatrov i lekárov z Banskobystrického kraja vyšší výskyt akútnych respiračných ochorení o necelé tri percentá a chríp

Aktuálny výskyt ARO je oproti údajom z minulého týždňa nižší o 3,5 percenta a výskyt chrípky je nižší až o tretinu. Podobný trend možno sledovať aj v medziročnom porovnaní, kedy chorobnosť na ARO je síce o vyššia o 2,5 percenta, ale chorobnosť na chrípku je o 10 percent nižšia ako vlani. Hlásenia o chorobnosti zaslalo 43 percent pediatrov a 40 percent všetkých všeobecných lekárov pre dospelých z Banskobystric­kého kraja.

Chorobnosť na CHPO aj chrípku je stále najvyššia v okrese Veľký Krtíš, kde je 1280 prípadov na 100 tisíc obyvateľov, za ním sú okresy Revúca, Poltár a Banská Štiavnica. Prípadov chrípky je opäť najviac vo veľkokrtíšskom okrese, za ním nasleduje okres Banská Bystrica a Revúca. Z hľadiska veku postihujú ochorenia na ARO predovšetkým deti od 0 do 5 rokov, ale ja a 6 až 14-ročných a adolescentov.

Rovnaký trend zaznamenal Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, kde sa sústreďujú hlásenia okresov aj v prípade chorobnosti na chrípku. Komplikácie, v priemere 2,4 percenta, sa vyskytli v každej vekovej skupine, najviac však u detí od 0 do 5 rokov a v skupine od 20 do 59 rokov. Opäť ide hlavne o zápaly stredného ucha, zápaly dutín a ojedinele aj o zápaly pľúc.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM