Monika Obrtalová Rôzne

Výskyt chrípky sa oproti minulému roku znižuje

Výskyt chrípkových ochorení v týchto dňoch klesol, aj keď nie veľmi výrazne. Významnejšie však je, že je o štvrtinu nižší ako minulý rok. Podľa monitoringu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici je zatiaľ 11 okresov, v prípade

Chorobnosť na ARO sa v celom Banskobystrickom kraji vyskytuje od 156 (okres Detva) do 1389 (okres Veľký Krtíš) prípadov na 100 tisíc obyvateľov a chorobnosť na chrípku od O (okresy Brezno, Detva, Krupina, Rimavská Sobota a Žarnovica) až do najvyššieho výskytu vo Veľkokrtíšskom okrese, kde evidujú 478 na 100 tisíc obyvateľov.

Respiračné i chrípkové ochorenia najviac postihujú deti od 0 do 5 rokov, ale aj vekové skupiny školákov a stredoškolákov. Počet komplikácií na zápal stredného ucha, zápal dutín či zápal pľúc je 2,6 percenta. Komplikácie sa najčastejšie vyskytujú vo vekovej skupine dospelých od 20 do 59 rokov a u detí od 0 do 5 rokov. Odborníci naďalej zachovávajú epidemiologickú bdelosť, aby ich nezvyčajný výskyt pandemickej chrípky aj po sezóne, tak ako to bolo vlani, nezaskočil.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM