Monika Obrtalová Rôzne

Výskyt chrípky sa opäť výraznejšie zvýšil

Aj keď odborníci už neočakávali vzostup chorobnosti na chrípku a jej podobné ochorenia, predsa bol uplynulý týždeň v Banskobystrickom kraji v znamení jej výraznejšieho zvýšeného výskytu. Oproti 28. kalendárnemu týždňu vzrástol výskyt chrípky až o 43

V medziročnom porovnaní je výskyt ARO nižší o 16,7 percenta a výskyt CHPO o 21,5 percenta. Lekári v tomto regióne neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Na etiológii (pôvode) ochorení sa totiž podieľajú hlavne adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) sa zvýšil v medzitýždňovom porovnaní len o 0,4 percenta. Napriek tomu sa v porovnaní s 28. týždňom takmer zdvojnásobil počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení – na 5,3 percenta. Najviac postihujú vekovú skupinu ľudí nad 60 rokov. Ide takmer 10 percent ľudí tejto vekovej skupiny, ktorých hlásili v uvedenom týždni ošetrujúci lekári prvého kontaktu. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest ako aj chrípky sa skomplikovali zápalmi dutín (26 prípadov), zápalmi stredného ucha (36) a v 16 prípadoch zápalmi pľúc.

V 29. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení len 38 percent lekárov pre deti a dorast a 45 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva 1476 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 538 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 211 prípadoch, čo je chorobnosť 77 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Veľký Krtíš, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia 288 prípadov. V počtoch chorých nasledujú okresy Žiar nad Hronom (259), Lučenec (178) a Banská Bystrica (134). Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov opäť v okrese Veľký Krtíš, nasleduje okres Revúca a Lučenec. Z hľadiska veku je aktuálne najvyššia chorobnosť na ARO u najmenších detí od 0 do päť rokov ľudí, ktorá predstavuje takmer 2000 prípadov na 100 tisíc detí v tomto veku. Pomerne vysoká chorobnosť je aj u detí vo veku 6 až 14 a 15 až 19 ročných.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM