Slávka Kellová Rôzne

Výskyt chrípky sa mierne pribrzdil

Kým uplynulý týždeň ukázala analýza hlásení detských aj praktických lekárov v BBSK vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a približne rovnaký výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO), v 41. kalendárnom týždni je trend mierne o

Informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja nižší v rozmedzí od 33 do 38 percent. Lekári v tomto regióne opäť neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). V porovnaní so 40. kalendárnym týždňom (2,5 percenta) sa však mierne zvýšil počet komplikácií z ARO – na 3,6 percenta. Zápalové ochorenia horných dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín – 107 prípadov, zápalmi stredného ucha (38) a v 58 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac komplikácií, až takmer 10 percent, sa vyskytlo vo vekovej skupine 15 až 19-ročných adolescentov, 4,3 percentá komplikácií evidujú epidemiológovia medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom. Ostatné vekové skupiny sú na tom približne rovnako.

V 41. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 61 percent lekárov pre deti a dorast a 54 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých evidoval banskobystrický RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý kraj, 5601 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1532 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Hovorkyňa pokračovala, že CHPO sa vyskytli v 722 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 197 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 947 prípadov, nasleduje Rimavská Sobota (456) a Banská Bystrica (639 prípadov). Len o niečo nižšia je chorobnosť na ARO v okresoch Veľký Krtíš, Žiar nad Hronom a Žarnovica. Čo sa týka CHPO, najvyšší počet pacientov je v okrese Veľký Krtíš, Lučenec a Revúca.

Z hľadiska veku ochorenia ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu seniorov. Nižšia, ale rovnaká chorobnosť je v skupine 0 až päťročných – 3855 na 100.000 detí tejto vekovej skupiny, a šesť až 14-ročných detí. Naopak, najnižšia chorobnosť na tieto typy ochorení je medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom a vekovou skupinou 15 až 19-ročných detí.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM