Monika Obrtalová Rôzne

Výskyt chrípky opäť výrazne kolíše

Kým uplynulý týždeň analýza hlásení detských aj praktických lekárov v Banskobystrickom kraji ukázala výraznejšie zvýšenie hlavne chrípkových ochorení, tento týždeň bol v tomto regióne v znamení opätovného zníženia akútnych respiračných aj chrípkových

V medziročnom porovnaní je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja nižší v rozmedzí od 35 do 49 percenta. Lekári v tomto regióne neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Na etiológii (pôvode) ochorení sa naďalej podieľajú hlavne adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. V porovnaní s 34. kalendárnym týždňom (6,2 percenta) sa znížil aj počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení na polovicu. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (29 prípadov), zápalmi stredného ucha (17) a v 11 prípadoch zápalmi pľúc.

V 35. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 45 percent lekárov pre deti a dorast a 39 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, 1967 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 360 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 55 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 21 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Žiar nad Hronom, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia 261 prípadov, Lučenec (163 prípadov) a Poltár (139). Nasledujú okresy Veľký Krtíš, Banská Bystrica a Žarnovica. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okrese Veľký Krtíš, nasleduje okres Poltár a Žiar nad Hronom. Z hľadiska veku ochorenia Na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu až 5-ročných detí, takmer rovnakú chorobnosť – bezmála 900 prípadov na 100 tisíc obyvateľov týchto vekových skupín, ktorých hlásili v uvedenom týždni ošetrujúci lekári prvého kontaktu, je medzi občanmi v produktívnom ve­ku.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM