Monika Obrtalová Rôzne

Výskyt chrípky opäť stúpol

V posledných dňoch zaznamenalo 52 percent lekárov pre deti a 44 percent prvého kontaktu pre dospelých v BBSK opätovné zvýšenie chorobnosti na akútne respiračné ochorenia, na chrípku a jej podobné ochorenia. V porovnaní s ostatnou analýzou je o 36 p

V medziročnom porovnaní zrejme vplyvom priaznivého počasia je výskyt oboch typov ochorení nižší – na ARO o 36 a na CHPO o 44 percent. Podľa epidemiológov je to situácia primeraná ročnému obdobiu. Na ARO je tu v súčasnosti v absolútnych číslach chorých 4129 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému banskobystrického RÚVZ zahlásili ošetrujúci lekári. Predstavuje to prepočítanú chorobnosť takmer 1344 na 100 tisíc osôb. Počet chorých na chrípku je aktuálne 529, čo je chorobnosť 172 osôb na 100 tisíc obyvateľov.

RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Naďalej sa na pôvode ochorení podieľajú predovšetkým vírusy, ktoré nespôsobujú ťažšie akútne ochorenia. Klesol aj počet komplikácií- akútne respiračné aj chrípkové ochorenia sa skomplikovali zápalmi dutín v 73 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 33 prípadoch a v 11 prípadoch zápalom pľúc. Najviac skomplikovaných prípadov je tentoraz vo vekovej skupine ľudí v produktívnom veku – 2,5 percenta, nasledujú seniori a žiaci základných škôl vo veku od 6 do 14 rokov. Ostatné vekové skupiny sú na tom približne rovnako.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec (733), Veľký Krtíš (657), Rimavská Sobota (490), pomerne vysoký počet chorých je aj v okresoch Poltár, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Banská Bystrica. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okrese Veľký Krtíš, nasleduje okres Poltár a Lučenec. Choré sú predovšetkým deti od 0 do 5 rokov, približne rovnakú chorobnosť – od 3640 do 3967 prípadov, je medzi žiakmi základných škôl a ľuďmi v produktívnom veku od 20 do 59 rokov. Pomerne nízky počet chorých je u detí vo veku od 6 do 14 rokov a seniormi.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM