Monika Obrtalová Rôzne

Výskyt chrípky klesá

V porovnaní s 31. kalendárnym týždňom možno podľa analýzy hlásení 42 percent lekárov pre deti a dorast a 43 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji konštatovať, že výskyt akútnych respiračných ako aj chrípky a jej podob

Na ARO je tu v súčasnosti chorých 1149 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva zahlásili ošetrujúci lekári. Predstavuje to prepočítanú chorobnosť 414 na 100 tisíc osôb. Výskyt ARO celkom v medzitýždňovom porovnaní klesol o štvrtinu, v porovnaní s uplynulým rokom prestavuje pokles výskytu ARO 31 percent. Počet chorých na chrípku je aktuálne 125, čo je chorobnosť 45 osôb na 100 tisíc obyvateľov. Je to takmer o 9 percent menej než v uplynulom týždni a o polovicu menej než v rovnakom období vlaňajška.

RÚVZ v Banskej Bystrici neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Na etiológii (pôvode) ochorení sa aj naďalej podieľajú predovšetkým adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. Dôkazom toho môže byť aj výrazné zníženie komplikácií zo zápalových ochorení horných ciest dýchacích ciest ako aj chrípky. Tie sa skomplikovali zápalmi dutín len v piatich prípadov, zápalmi stredného ucha v šiestich prípadoch, pričom sa v 32. kalendárnom týždni nevyskytol ani jeden prípad zápalu pľúc. Najviac skomplikovaných prípadov je vo vekovej skupine od 15 do 19 rokov, ostatné vekové skupiny sú na tom približne rovnako.

V 32. kalendárnom týždni je najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Veľká Krtíš (226), Poltár (174) a Lučenec (169) Žiar nad Hronom. Takmer porovnateľný počet chorých je aj v okresoch Žiar nad Hronom a Žarnovica. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov opäť v okrese Veľký Krtíš, nasleduje okres Lučenec a Poltár. ARO aj CHPO najviac postihlo najmenšie deti od 0 do päť rokov, kde predstavuje chorobnosť 1346 prípadov na 100 tisíc detí tejto vekovej skupiny z počtu, ktoré hlásili pediatri. Pomerne vysoká chorobnosť je aj v skupine prázdninujúcich žiakov základných a stredných škôl. Najnižšiu chorobnosť majú tento týždeň seniori nad 60 rokov, kde chorobnosť predstavuje 241 na 100 tisíc osôb v tomto veku, ktorých zaevidovali hlásiaci lekári, ako aj občania v produktívnom ve­ku.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM